În privinţa clienţilor, niciunul nu a fost pus sub acuzare. O sursă confidenţială din partea anchetatorilor a informat presa americană că guvernatorul statului New York s-a numărat printre clienţii Emperors Club şi apare în documentele FBI cu numele de utilizator „Client-9”. Acelaşi oficial a dat de înţeles că politicianul ar fi cheltuit zeci de mii de dolari pe fetele de la Emperors Club într-un parcurs de câteva luni.
Până să devină guvernator (anul trecut), Eliot Spitzer a fost procuror general, şi încă unul dintre cei mai apreciaţi ocupanţi ai respectivei funcţii; este căsatorit şi are trei copii. Într-o cuvântare publică, ulterior apariţiei pe 10 martie a primelor articole despre aventurile sale, Spitzer recunoaşte că „am acţionat într-un mod nedemn faţă de familia mea”. Cea mai violentă şi imediată reacţie împotriva lui Eliot Spitzer – mebru al Democraţilor – a sosit din partea Asociaţiei Guvernatorilor Republicani care i-a cerut să demisioneze; pretextul evident – moralitatea îndoielnică a guvernatorului de NY.
Deşi EmperorsClubVIP.com a folosit ca paravan tehnologia pentru a nu ajunge în centrul atenţiei, FBI-ul la rându-i s-a bazat pe mijloace hi-tech pentru a culege informaţii pentru construirea cazului. Astfel, Biroul Federal de Investigatii a interceptat peste 5.000 de apeluri telefonice şi SMS-uri, peste 6.000 de e-mail-uri, plaţi bancare ş.a.m.d.
Numai prostituţia (reală, nu ne referim la cea virtuală) intermediată prin internet generează sute de milioane de dolari anual. Evident, cifre exacte nu există. Afacerea porneşte de la simpli utilizatori ai net-ului dornici să „producă” şi care postează pe site-uri de listare a serviciilor – gen Craiglist.org – ori deţin pagini personale pănă la organizaţii bine închegate, precum Emperors Club. Revenind de bani, în 2006 procurorii americani închideau „New York Elites” si „Exotica 2000”, două site-uri de escorte bănuite de oferirea de servicii de prostituţie; doar venitul celor două, pe patru ani, s-a ridicat la 13,5 milioane de dolari.
Guvernatorul de New York folosea în mod regulat prostituate de lux. Le alegea de pe internet. Credea că astfel va fi ferit de ochii publicului. Web-ul, şi tehnologiile înalte în general, erau utilizate drept paravan şi de către situl de „e-prostituţie” frecventat de politician, însă în scopul evitării contactului cu autorităţile. Prin mijloace hi-tech s-a implicat şi FBI-ul pentru a construi un caz împotriva acestui site, considerat ilegal în SUA.
S-a întamplat săptămâna trecută ca ziare serioase din Statele Unite să scrie despre relaţiile extraconjugale ale guvernatorului de New York Eliot Spitzer cu prostituate pe care acesta şi le alegea de pe site-ul EmperorsClubVip.com, închis de curând de către autorităţile americane. La doar două zile după apariţia primelor articole, pe 12 martie, Spitzer îşi prezintă demisia.
În descrierea FBI, EmperorsClubVIP.com – site-ul căruia i s-a facut „publicitate gratuită” recent în presa internaţională – oferea servicii de „conectare” a prostituatelor cu clienţii, având ca arie de acoperire SUA şi Europa. Actualmente nu are rost să-l accesaţi, decât dacă vreti să citiţi mesajul de offline: „Sorry, the site you requested has been disabled.”
Răsfoirea paginilor arhivate ale EmperorsClubVIP.com relevă faptul că pe acestea erau prezentate poze din care se distinge doar trupul producătoarelor (chipul fiind probabil ascuns prin tehnici digitale); sub fiecare poză se află un şir de unul până la şapte dimante sclipitoare (fireşte, nişte iconiţe animate) exprimând rangul prostituatelor. De pildă pentru o prostituată de trei diamante, clientul plătea 1.000 USD/oră, iar preţul uneia de şapte diamante era de 3.100 de dolari oră. Tot din documentaţia FBI, pusă la dispoziţia anchetatorilor, reiese că pe masură ce un client devenea mai preţios pentru EmperorsClubVIP.com, acesta primea tot mai multe drepturi de acces pe secţiunile restricţionate ale sitului. Cei mai generoşi clienţi erau recompensaţi cu calitatea de membru al „Icon Club”, calitate ce le permitea acestora pe lângă accesarea secţiunilor restricţionate ale site-ului cu pricina, stabilirea de intâlniri pentru servicii de prostituţie (considerate ilegale în SUA) cu cel mai bine cotate prostituate, al căror tarif minim era de 5.500USD pe oră.
The Emperors Club a fost acţionat în instanţă pentru servicii ilegale de prostituţie. Ancheta a început anul trecut în octombrie. În documentele anchetatorilor se arată că site-ul ar fi câştigat 1 milion de dolari în parcusul existenţei sale. Potrivit FBI, patru dintre administratorii acestuia schimbau deseori SMS-uri legate de situaţia financiară a EmperorsClubVIP.com; într-unul dintre mesajele interceptate „inculpaţii au comunicat despre faptul că tariful pe trei zile a două dintre prostituate a fost de 50.000 USD şi respectiv 35.000 USD”.