Juul este unul dintre cele mai de succes branduri de țigări electronice, abordând piața din perspectiva unui startup de tehnologie, nu a unei companii care vinde tutun. Astfel, acest brand s-a ridicat rapid în special în rândul tinerilor, lucru care a dus și la acțiuni legale împotriva companiei, aceasta fiind acuzată că încearcă să vândă în mod special produse cu nicotină către copii. După câțiva ani de succes în SUA, se pare însă că expansiunea în Europa nu a fost atât de avantajoasă, iar compania se pregătește să se retragă din câteva țări.
BuzzFeed News a publicat un articol în care spune că Juul s-ar pregăti să părăsească țări precum Austria, Belgia, Portugalia și Spania în viitorul apropiat, iar înainte de sfârșitul anului 2020 să plece și din Franța. Motivul nu este obligatoriu legat de legile mai stricte din Europa referitoare la produse din tutun (deși și acesta este un factor) și nici pandemia COVID-19. Se pare că este vorba doar despre o lipsă de cerere, piețele fiind prea mici pentru astfel de produse.
Aparent, Austria, Belgia și Portugalia aduc vânzări foarte mici în raport cu alte țări în care produsele Juul sunt disponibile în mod oficial, în timp ce Spania și Franța aduc vânzări ceva mai mari, dar nu atât de mari încât să justifice prezența pe respectivele pieței. Se pare că nici produsele Juul din Europa nu sunt tocmai la fel de atrăgătoare precum cele din SUA. Limita de nicotină per mililitru de lichid este de 20 miligrame în Europa , în timp ce în SUA Juul folosește 59 de miligrame per mililitru. Întrucât nicotina este o substanță care crează dependență, cu cât lichidul are o concentrație mai mare de nicotină, cu atât creează dependenți mai mare.
Astfel, produsele Juul din Europa sunt foarte similare cu alte țigări electronice de pe piață, care oferă o concentrație similară de nicotină. Acest lucru combinat cu intrarea târzie pe piața din Europa a companiei fac popularizarea brandului mult mai complicat decât în SUA.
Juul deja pregătea un val de restructurări, în urma căruia între 800 și 950 de angajați urmau să fie concediați. Nu este clar dacă acel plan făcea referință doar la închiderea operațiunilor din Europa, sau dacă acel număr include disponibilizări ai angajaților din toată lumea.
(BuzzFeed News via Engadget)