Este legal să montezi centrala termica în camera de zi, dacă apartamentul este cu bucătărie open-space? Iată unde să nu montezi niciodata o centrală termica.
Tocmai îți amenajezi un apartament cu bucătărie open-space și vrei să montezi centrala termica în colțul amenajat pentru gătit. Unele apartamente din blocuri nou construit chiar vin deja amenajate cu centrala termica în bucătăria open-spate. Dar este această practică legală, din moment ce bucătăria în open-space este în majoritatea cazurilor doar un spațiu pentru gătit amenajat în camera de zi?
Potrivit legislației în domeniu, este interzisă montarea centralei termice în spațiile neizolate termic care prezintă risc de îngheț și condens excesiv, pe pereți acoperiți cu materiale combustibile (ex. lemn) sau încăperi unde se depozitate materiale inflamabile sau explosive. De asemenea, tot legislația spune că nu poți instala centrala termica în dormitor sau în camera de zi
Nu poți instala centrala pe GPL la subsolul clădirii, acest tip de gaz mai greu decât aerul ambiant acumulându-se la partea de jos a încăperilor, chiar dacă la partea de sus sunt prevăzute guri de ventilație. Sunt exceptate apartamentele la demisol, cu condiția ca încăperea să fie prevăzută cu o instalație de detectare a scurgerilor de gaz.
Dacă centrala este de tipul cu tiraj natural, nu poate fi amplasată în baie, iar încăperea aleasă obligatoriu trebuie să aibă prevăzută o priză de aer proaspăt.
Indiferent de tipul centralei termice, încăperea unde este montată trebuie să aibă o suprafață vitrată (antiexplozie) de minimum 0,03 mp/mc volum încăpere pentru construcții din beton și 0,05 mp/mc pentru cele din cărămidă
Chiar și pentru o centrală termică corect amplasată trebuie să existe senzor de gaz montat în apropierea acesteia, conectat la o electrovalvă automată de închidere a alimentării cu gaz. Aceasta din urmă trebuie amplasată în exteriorul încăperii în care se află centrala.
Centrala termica nu poate fi montată în spații care incomodează accesarea căilor de acces în caz de incendiu și la distanță de cel puțin 0.4 metri de alte obiecte (ex. nu încastrată în mobilierul de bucătărie)
Deși legislația interzice în mod expres montarea centralei termice în camera de zi, această regulă poate fi păcălită dacă sunt luate anumită măsuri:
Centrala termica este amplasată în colțul desemnat cu scopul de bucătărie, cât mai departe de zona folosită pentru dormit.
În afara senzorului de gaz și electrovalva, în imediata vecinătate a centralei termice trebuie amplasate prin găurirea pereților două prize de aer, una la partea de jos a încăperii și alta la partea de sus. Cu rolul de a preveni acumulările de gaz sau noxe scăpate de o centrală prost întreținută, cele două prize de aer asigură ventilația naturală a încăperii. Prizele de aer ar trebui să rămână neobturate indiferent de anotimp, ceea ce poate fi un factor de disconfort termic și fonic (dacă locuiești într-o zonă aglomerată.
Pentru a putea instala centrala termică, încăperea trebuie să aibă un volum minim de 7.5 metri cubi dacă este un spațiu cu rol utilitar (bucătărie, oficii). Asta înseamnă că la o încăpere cu înălțimea tavanului de 2.5 metri, suprafața trebuie să fie de cel puțin 3 metri pătrați, permițând lăsarea unui spațiu de minimum 0,4 m în jurul dispozitivului și acces liber permanent la partea frontală a aparatului.
Nu ai voie să montezi centrala termica în debara, dacă spațiul nu poate fi amenajat cu prize ventilație, comunicând direct cu exteriorul clădirii. Odată ce este reamenajată ca spațiu tehnic pentru găzduirea centralei termice, debaraua sau cămara nu mai poate fi folosită pentru scopul inițial, ca spațiu de depozitare.