Cred că majoritatea cititorilor sunt deja familiari cu meteorul care a căzut în Rusia la sfârşitul săptămânii trecute. Estimările iniţiale legate de dimensiunile sale şi efectele pe care le-a avut asupra regiunii Chelyabinsk au fost eronate. Primele informaţii vorbeau despre un obiect de 15 m, cu o masă de 7.000 tone. Energia pe care a eliberat-o la intrarea în atmosferă a fost estimată la 30 kilotone. Din păcate, lucrurile au fost mult mai serioase. După analiza efectelor exploziei s-a stabilit că meteorul a avut un diametru de aproximativ 17 m şi a cântărit aproximativ 10.000 tone. Conform datelor obţinute de o reţea globală de senzori, energia eliberată în atmosferă a fost de 500 kilotone, de aproape 30 de ori mai mare decât a bombei atomice de la Hiroshima.
Conform NASA, meteorul de săptămâna trecută a fost cel mai mare din ultimii 100 de ani. Ultima oară când s-a îngistrat ceva asemănător a fost în 1908 la Tunguska în Siberia. Aşa cum aţi obvservat deja, termenul folosit până acum a fost meteor şi nu meteorit. Meteoritul este acel fragment dintr-un meteor, care cade pe pământ. Aşa cum vă puteţi imagina, un meteorit va fi cu mult mai mic decât un meteor. Imaginea de mai jos vă va ajuta să înţelegeţi diferenţele între termeni.
Meteoriţii sunt o sursă importantă de informaţii pentru oamenii de ştiinţă. Ei pot să aibă în compoziţiei diverse substanţe în funcţie de provenienţă. Cel care a căzut vineri în Rusia era un conglomerat de roci şi nu a făcut parte dintr-un corp ceresc mare. El provine probabil din centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter.
Explozia produsă de meteor la intrarea în atmosferă a produs o undă de şoc foarte puternică. Ea a fost resimţită în zona oraşului Chelyabinsk de lângă munţii Urali. Foarte multe clădiri au avut geamurile sparte. Informaţiile oficiale vorbesc despre 700 de şcoli afectate şi peste 200 de spitale şi centre sociale. Aproximativ 1.200 de persoane au fost rănite, iar 50 au necesitat spitalizare.
Explozia a avut loc la o altitudine de 20 km şi la 32 de secunde de la intrarea în atmosferă. Momentan nu au fost găsite bucăţi de dimensiuni mari. Se prespune că o gaură din gheaţa lacului Cherbakul a fost rezultatul impactului cu o bucată de meteorit de dimensiune apreciabilă. Au fost găsite însă 53 de fragmente de dimensiuni foarte mici, cu o lungime de până la 7 mm. Statistica spune că un eveniment ca acesta are loc odată la 100 de ani şi poate fi considerat important pentru secolul în care trăim.