Cehul Miroslav Tichý… un geniu rebel, voyeur sau obsedat? Cei care apreciază arta lui înclină spre prima variantă. Toata viaţa sa a fotografiat doar femei din oraşul Kyjov, de cele mai multe ori fără ca acestea să ştie.
Tichý îşi confecţiona aparatele foto singur, din cutii de conserve, carton, pânză de sac şi lentile luate de la lupe. De aceea, de multe ori femeile care îl vedeau cu camera în mână nu se fereau de el. Credeau că este un nebun care se crede fotograf.
Artistul făcea aproximativ 90 de fotografii în fiecare zi, apoi mergea în casa lui dezordonată şi le developa.
Tichý nu a vrut niciodată să folosească o cameră de serie. Artistului îi plăceau „imperfecţiunile poetice” din fotografiile făcute cu camerele lui rudimentare. „În primul rând trebuie să ai o cameră proastă. (…) Dacă vrei să fii faimos trebuie să faci ceva mai prost decât oricine altcineva din întreaga lume”, spunea Miroslav Tichý, referindu-se la tehnica lui.
În timpul regimului comunist din Cehoslovacia, Tichý a fost considerat dizident şi marginalizat. Artistul a devenit celebru abia în 2004 după ce a fost organizată prima expoziţie cu fotografiile lui. Au urmat şi altele.
Tichý nu a participat la expoziţii şi a preferat să trăiască în continuare o viaţă simplă, ferită de standardele societăţii, până la moarte. El a încetat din viaţă pe 12 aprilie 2011, la vârsta de 85 de ani.
Puteti să-i admiraţi (sau condamnaţi) opera pe site-ul Tichyocean.com.