După mai multe încercări nereuşite, SpaceX, compania fondată de miliardarul Elon Musk, a reuşit să recupereze o parte importantă dintr-o rachetă folosită pentru a livra provizii pe Staţia Spaţială Internaţională (SSI) pentru a o refolosi.
Compania a reluat vineri zborurile către SSI după ce anul trecut o rachetă de-a sa a explodat după decolare.
Recuperarea primei trepte a unei rachete este văzută ca o realizare extraordinară, deoarece reduce substanţial costurile explorării spaţiului. De exemplu, înainte de fiecare misiune, naveta NASA, Space Shuttle, scoasă acum din uz, necesita investiţii de sute de milioane de dolari.
Elon Musk speră ca cea mai importantă componentă a rechetei Falcon 9, prima treaptă, recuperată vineri, să fie folosită din nou peste aproximativ două luni.
De obicei, primele trepte ale rachetelor sunt abandonate în ocean după ce combustibilul lor este folosit şi şi-au încheiat misiunea, aceea de a duce o a doua treaptă sau o navetă în spaţiu.
Momentul în care prima treaptă a rachetei SpaceX a aterizat pe o paltformă aflată pe mare, la nouă minute după decolare, a fost urmărit live de 80.000 de oameni. La cartierul general al companiei aerospaţiale, de lângă Los Angeles, angajaţii au aplaudat frenetic reuşita.
„Deschide imaginaţia spre ce este posibil”, a scris pe Twitter cosmonautul canadian Chris Hadfield după aterizare. Momentul a fost salutat şi de Buzz Aldrin, al doilea om care a păşit pe lună, după Neil Armstrong.
Scopul final al lui Elon Musk şi al companiei sale SpaceX este colonizarea planetei Marte. Până în 2017, compania va trimite primul echipaj uman la bordul SSI, un lucru care nu s-a mai întâmplat de pe teritoriul SUA din 2011 de la retragerea navetei NASA.
În încercările anterioare de a ateriza pe platforma din ocean, rachetele SpaceX au explodat sau s-au prăbuşit pe platformă.