În cazul în care rezoluţiile display-urilor din prezent vi se par mici, foarte curând orice rezoluţie din prezent s-ar putea tripla. Cercetătorii Universităţii Floridei Centrale au descoperit o nouă tehnologie care ar putea transforma fiecare subpixel de pe un panou LCD într-un pixel în toată regula, capabil să afişeze întregul spectru de culori. Astfel, fiecare pixel în parte triplează informaţiile afişate, oferind posibilitatea de a creşte rezoluţiile panourilor semnificativ.
Dispozitivul de test pe care echipa de cercetare l-a realizat beneficiază de câte trei nanostructuri ştanţate şi aluminiu reflectiv pentru fiecare pixel, care îşi pot schimba culorile folosind variaţii în voltajul trimis către ele. Practic, aceste nanostructuri înlocuiesc subpixelii clasici, care afişau culorile roşu, verde şi albastru. Totodată, noua tehnologie elimină nevoia retroiluminării. Întrucât fiecare subpixel în parte luminează pe cont propriu, display-urile care vor folosi noua tehnică vor fi mult mai luminoase (lucru foarte important în special pentru afişarea conţinutului HDR).
Desigur, descoperirea unei tehnologii noi nu înseamnă că vom vedea acest tip de display-uri foarte curând. Momentan, aceasta trebuie perfecţionată şi dusă într-un punct în care să fie uşor de asamblat. Cercetătorii spun că în teorie, producţia nu ar fi cu mult diferită faţă de cea a LCD-urilor din prezent, întrucât prototipul foloseşte deja multe dintre standardele vechi ale tehnologiei deja existente. Important este acum ca proiectul să fie îmbunătăţit, întrucât viteza de reîmprospătare a imaginii nu este încă la fel de rapidă ca pe un display disponibil deja pe piaţă.
Odată ce aceste probleme sunt rezolvate, probabil că Universitatea va breveta tehnologia şi va începe să o vândă spre producătorii de display-uri. Chiar dacă rezoluţia display-urilor nu se va tripla obligatoriu peste noapte, hardware-ul din prezent fiind împins la limitele superioare pentru a putea afişa conţinut 3D în 4K, această metodă de producţie ar putea scădea costurile display-urilor din prezent, făcând astfel trecerea de la ecrane HD la ecrane 4K mult mai rapidă.