Când te gândeşti la un oraş-fantomă, îţi vine în minte un loc părăsit, cu maşini şi unelte ruginite şi clădiri degradate. Nu toate aceste localităţi sunt, însă, aşa. Kitsault este un oraş-fantomă din Canada care are în continuare acces la electricitate şi internet, iar casele şi spaţiile publice sunt întreţinute în stare aproape perfectă. Asta în ciuda faptului că oraşul a fost părăsit în 1982.
Lucrările la localitatea de lângă graniţa cu Alaska au început în 1979, când acolo a fost deschisă o mină de molibden. Acesta este un metal folosit în construcţia oţelului, care îi conferă duritate şi rezistenţă la coroziune. Însă, în 1982 piaţa globală de molibden s-a prăbuşit, iar cei aproximativ 1.200 de locuitori din Kitsault au părăsit oraşul finalizat de doar 18 luni. Kitsault include o bibliotecă, un centru comercial, un spital, o şcoală, o piscină publică, bănci, saune, clădiri de birouri şi rezidenţiale (şapte blocuri şi peste 100 de case).
În 2005, oraşul a fost cumpărat cu 7 milioane de dolari de Krishnan Suthanthiran, un antreprenor american de origine indiană. El a angajat o echipă de câteva zeci de oameni care se ocupă de conservarea acestuia. De aceea Kitsault are în continuare acces la electricitate, apă, telefonie fixă şi internet. Din 2005 şi până astăzi, Suthanthiran a cheltuit mai mult de 25 de milioane de dolari pentru a întreţine oraşul.
Antreprenorul plănuieşte să dezvolte în jurul oraşului operaţiuni de extracţie a gazului natural lichefiat, care se găseşte în cantităţi mari în zonă. Astfel, dacă reuşeşte, Kitsault ar putea fi repopulat în curând.