Facebook şi experţi ai Universităţii din Washington au demonstrat primul sistem de inteligenţă artificială care poate genera personaje 3D interactive folosind drept reper informaţiile conţinute într-o simplă poză 2D.
Spre deosebire de aplicaţiile folosite pentru a genera feţe animate sau clipuri deepfake, sistemul Photo Wake-Up nu este limitat doar la feţe umane şi nici nu necesită procesarea unor colecţii de imagini cât mai detaliate. Tehnologia concepută pentru susţinerea de prezentări interactive (ex. în cadrul muzeelor sau în scop publicitar) funcţionează cu simple imagini statice şi permite animarea oricărui obiect conţinut în acestea.
Algoritmul asistat de inteligenţă artificială Identifică mai întâi persoana sau personajul de care suntem interesaţi, după care îl separă de restul imaginii. Obiectul 2D decupat din imaginea sursă este apoi folosit pentru a genera şablonul unui obiect tridimensional.
Partea din faţă a machetei 3D primeşte direct textura extrasă din imaginea sursă, iar părţile rămase vizibile din lateral sau din spate sunt aproximate pe baza texturi 2D. În mod similar, golul rămas după ce personajul „evadează” din poza originală este acoperit folosind repere de fundal preluate din imagine.
Rezultatul este un model 3D animat care pare să iasă din poza sau tabloul original, exprimând în mod convingător diferite mişcări (ex. mers, fugă, sărituri sau alte acrobaţii).
Sistemul nu este perfect, animaţiile rezultate având fidelitatea vizuală a unui personaj de joc pentru consola Nintendo 64. Însă chiar şi aşa, scopul creatorilor de a oferi o soluţie puţin costisitoare pentru generarea de animaţii 3D interactive este atins.