Mai ales pentru regimurile autoritare, folosirea generalizată a măștilor de protecție pentru față reprezintă un mare motiv de frustrare, „dizidenții” mascați în moduri social acceptabile nemaiputând fi identificați cu ajutorul sistemelor de recunoaștere facială și „extrași” dintre cetățenii „responsabili”.
Aparent, fără o legătură directă cu entitățile direct interesate de stăvilirea acestui „fenomen”, specialiști în domeniul tehnologiilor pentru recunoaștere facială periază în aceste zile internetul în căutare de oameni surprinși pe video sau în poze folosind măști pentru față. Scopul este cel de a folosi datele colectate pentru a antrenarea sistemelor de recunoaștere facială, încât acestea să poată identifica și urmări în mulțime persoanele suspecte, chiar dacă au fețele acoperite.
Simultan cu creșterea dramatică a numărului de persoane care poartă mască în public, pandemia COVID-19 prezintă și alte provocări pentru forțele de ordine și agențiile de informații asimilate forțelor de ordine, lipsurile și nemulțumirile tot mai acut resimțite de populație putând degenera în proteste și revolte de amploare.
Problema este că măștile de față acoperă o porțiune semnificativă din ceea ce sistemele de recunoaștere facială au nevoie pentru a identifica și să detecta oamenii – în esență periclitând o întreagă industrie apărută în jurul tehnologiilor de recunoaștere facială și chiar unele guverne autoritare, care se mențin la putere folosind tehnologia modernă pentru a impune un control strict asupra populației.
În aprilie, cercetătorii au publicat pe Github o bază de date numită COVID19 Mask Image Dataset, realizată cu peste 1200 de imagini colectate de pe Instagram. Cu o lună mai devreme, cercetători din China au întocmit o bază de date cu peste 5000 de fotografii mascate pe care le-au adunat online, care poate fi folosită pentru antrenarea sistemelor AI. Însă ultima versiune evită restricții impuse startup-urilor AI, baza de date oferind o departajare clară între imagini după criteriul cu/fără mască facială.
Alcătuite folosind imagini public disponibile și puse gratuit la dispoziția dezvoltatorilor de sisteme pentru recunoaștere facială, aceste resurse ajută companiile de profil să evite complicațiile de ordin legal, induse de folosirea fără consimțământ a pozelor pentru antrenarea instrumentelor de recunoaștere facială.
Promotorii libertăților civile susțin că tehnologia constituie o amenințare diretă la confidențialitate și libera exprimare a populației, avertizând, de asemenea, că legile în măsură să împiedice folosirea abuzivă a instrumentelor de supraveghere sunt incomplete, sau de-a dreptul absente în multe regiuni ale lumii.
Atât de disperată este situația încât unii dezvoltatori de sisteme pentru recunoaștere facială au solicitat personalului propriu să trimită selfie-uri cu și fără masca pe față, precum și să editeze măști deasupra fotografiilor pe care le au deja. Adăugarea digitală a măștilor la fotografii este modul în care Institutul Național de Standarde și Tehnologie din SUA planifică testarea algoritmilor de recunoaștere facială. Însă companiile de recunoaștere facială au nevoie de un set mult mai amplu de imagini, astfel încât algoritmii să poată diferenția mai bine femeile, persoanele de culoare, persoane de vârste diferite și o varietate de tipuri de măști.
Practica de a intercepta poze distribuite pe social media pentru a antrena algoritmi de recunoaștere facială nu este nouă, dar accentul pe măștile feței din cauza COVID-19 indică o nevoie urgentă din partea dezvoltatorilor pentru crearea unor tehnologii mai eficiente pentru „penetrarea” măștilor faciale.