Folosite mai întâi în domeniul militar şi apoi, pe măsură ce tehnologia folosită a devenit accesibilă publicului larg, vândute ca instrumente pentru supraveghere aeriană, aeromodele şi chiar jucării controlate de la distanţă, vehiculele de zbor fără pilot reprezintă probabil cea mai accesibilă şi sigură modalitate de a experimenta zborul fără a te desprinde efectiv de pâmânt. Nu şi pentru Catalin Alexandru Duru, un inginer de origine română stabilit în Canada.
Demonstrând un talent desăvârşit de inventator, acesta a proiectat şi construit de la zero propria platformă de zbor auto-propulsată, capabilă să susţină greutatea unui adult. Comparat altor sisteme de zbor autonome capabile să ridice de la sol încărcături cu greutate similară, în cazul de faţă pasagerul este ţinut în echilibru deasupra centrului de greutate al platformei cu ajutorul unui sistem computerizat, acesta alegând traiectoria pentru deplasare mutând centrul de greutate în direcţia dorită.
Bazat exclusiv pe propulsie electrică, hoverboard-ul echipat cu acumulatori de înaltă performanţă poate genera portanţa necesară pentru zbor timp de numai câteva secunde, suficient însă pentru ca inventatorul de origine română să depăşească de peste cinci ori recordul anterior, de 50 metri. Zburând deasupra lacului Ouareau din provincia canadiana Quebec, Catalin a acoperit o distanţă de 275,9 metri. Dat fiind stadiul experimental la care se află dispozitivul de zbor, altitudinea maximă de aproximativ 4 metri atinsă deasupra unui lac poate fi considerată suficientă pentru scopul propus. Însă potrivit inventatorului, maşinăria proiectată şi construită pe parcursul a mai bine de 12 luni poate atinge ˝înălţimi ameţitoare˝, pe care acesta ar dori să le exploreze în viitor.
˝Am vrut să demonstrez că este posibil să zbori pe un hoverboard stând în poziţie verticală şi controlând direcţia folosind picioarele˝, a declarat Catalin Alexandru Duru. Performanţa atinsă i-a adus lui Cătălin un binemeritat loc în Guinness World Records.