Rusia se distrează cu Georgia. Încetează în continuu – la anumite ore – focul, îşi retrage trupele avansând pe teritoriul georgian. Semnează de trei ori acelaşi acord de pace şi prietenie, în patru zile diferite, asta dacă ne uităm la ştirile de pe TV. Palpitant! Ceea ce nu se poveşteşte pe ecran, aflăm de pe Internet: bătălia dintre urs şi purece se desfăşoară şi în ciberspaţiu; astfel ruşii maltratează situri şi căi de comunicare online ale guvernului georgienian. Bonus: SUA aparent nepregătită pentru acest tip de război, dus pe Internet.
Vreo 20 de situri guvernamentale, instituţiilor bancare şi massmedia georgiene au "picat" joia trecută , după cum afirmă Scott Borg, directorul Cyber Consequences Unit, un grup independent de cercetare în domeniul online ce furnizează consultanţă pentru guvernul SUA. Ca urmare, unele au fost mutate pe servere din ţări vestice, inclusiv foarte vestice, anume Statele Unite. Atacurile cibernetice nu s-au oprit însă, iar problemele create unor situri de origine georgiană au jucat un rol important în conflict până la slăbirea capacităţii de răspuns a georgienilor la atacurile militare de pe front – explică Borg. În online, lupta s-a iscat pare-se chiar dinantea celei din teren, iar asta nu reprezintă altceva decât un semn că viitorul rezervă mai degrabă războaie cibernetice la care – spun oficiali guvernamentali şi experţii în securitate online – SUA nici măcar nu e pregătită să facă faţă. Altfel spus, în această schemă în locul armelelor convenţionale avem biţi, atacurile pot cauza haos pe web, iar efectul implicit constă în afectarea unor servicii de interes public (transport, tranzacţii bancare, furnizarea curentului electric etc.). Combatanţii pot fi "soldaţi hi-tech", dar şi adoleşcenţi plictisiţi care îşi încearcă abilităţile pe un laptop.
"Suntem pregătiţi pentru a ne apăra de atacuri cibernetice sofisticate îndreptate către infrastructurile critice? Fireşte că nu," spune Borg. Analistul crede că cei mai mulţi cetăţeni şi politicieni din SUA sunt dezinteresaţi de chestiunea ameninţărilor din online. "Nu ne vom confrunta cu forţe invadatoare, rachete sau nave de război. Atacurile se vor ivi din propriile noastre sisteme de computere (informatice)."
În Statele Unite, Michael McConnell – National Intelligence Director (un fel de consilier prezindeţial important, pe probleme de siguranţă naţională) explica anul acesta în cadrul unei şedinţe de a Senatului că SUA este prost pregătită pentru ciberatacuri care ar putea cauza furt de date şi daune de altă natură. În opinia oficialului, China şi Rusia sunt sursele principale de atac (potenţiale), iar din punct de vedere al protecţiei, armata stă cel mai bine, în timp ce infrastructura informatică a statului şi a companiilor private americane este vulnerabilă. Don Jackson, unul dintre directorii companiei de servicii pentru securitate online SecureWorks este de altă părere, anume că – dimpotrivă – companiile americane ar fi cele mai protejate. Confruntându-se în trecut cu atacuri cibernetice, acestea au investit serios pentru securizarea reţelelor.
Atacurile cibernetice au un mare avantaj: minima investiţie financiară necesară lansării lor. Cum se realizează cele mai banale, putem afla de pe net, unde găsim nu numai tutoriale ci şi aplicaţii specializate. "Denial of Service" sau "DoS" este un astfel de tip de atac online, de altfel utilizat intens şi pentru dezafectarea accesului la unele situri georgiene. Se refera la "bombardarea" siturilor sau serviciilor de e-mail cu accesări atât de multe încât, incapabile să facă faţă numărului lor, serverele ce le găzduiesc cad, se închid. Alte metode mai complicate au ca efect spargerea de computere/servere pentru furtul sau distrugerea datelor sensibile. În opinia lui Don Jackson, SUA e bine pregătită pentru atacuri de tip "DoS", dar susceptibilă la cele îndreptate către utilizatorii computerelor prin inducerea lor în eroare (de exemplu prin păcălirea acestora ca să descarce soft periculos).