Plen Robot
Daca indrazniti sa visati ca intr-o buna zi o sa va cumparati un ASIMO, poate ca achizitionarea unui Plen Robot se va dovedi o investitie inspirata… asta pana cand veti economisi (in vreo 3 vieti si un pic) milionul de dolari pe care l-ati plati pe robotul Honda. Plen are o inaltime de 22 de centimetri, cantareste 700 de grame, are 18 incheieturi, interfata USB si suport Bluetooth. „Creierul sau" este un procesor ARM7 la 33MHz. Deci, Plen Robot nu gandeste mult, dar nici nu este cu desavarsire prostanac.
Poate sa joace fotbal, sa se dea cu patinele cu rotile, sa mearga si sa alerge. A fost cel mai vioi robot de la Jornades, facand o multime de traznai care ne-au distrat copios. De altfel, acesta este si rolul sau: robot de amuzament de birou. Cu toate acestea, pretul – 2.339 de euro – mi se pare exagerat de mare pentru niste roboglumite.
Robonova
A fost special conceput pentru cei carora in copilarie si in adolescenta (ok, unii si in plina maturitate) le face placere sa-si cumpere machete de masini, avioane, cai ferate etc. pe care sa si le asambleze singuri acasa. Eu nu am trecut niciodata la un nivel mai avansat de surprizele din ouletele Kinder, dar am avut ocazia, la Jornades, sa incerc sa construiesc acest robot.
Entuziasmul m-a parasit in cinci minute si am abandonat. In sfarsit, versiunea asamblata (nascuta dupa o operatiune de opt ore de lucru neintrerupt) are 24 de servomotoare, senzori cu infrarosu, modul de vorbire, Bluetooth, baterii reincarcabile NiMH si 36 de centimetri inaltime. Robonova face cam acelasi lucru precum un Plen Robot, doar ca este „deschis" la programare. De pe un computer, folosind un program cu o interfata destul de complicata, poti crea o multime de comportamente-rutina pentru Robonova. Kitul de baza costa 1.000 de euro, dar versiunea full options (cu toate modulele, programele si accesoriile) ajunge pe la 3.500.
Pana nu demult, un festival de robotica putea lasa impresia unui straniu melanj intre o asociatie a alcoolicilor anonimi situata in biserica metodista a unui cartier american muncitoresc si un fastuos showroom auto din centrul luxos al orasului. Roboentuziastii, indiferent cat de inteligent isi expuneau teoriile si cate doctorate in cibernetica aveau, erau priviti asemenea unor oameni usor dusi cu pluta, intrucat se inflacarau de pe urma unor prototipuri care – trebuie sa recunoastem – erau de toata jena. In plus, un robot capabil sa interactioneze cu tine, sa se miste cursiv si sa-ti execute ordinele era apanajul literaturii SF.
De cativa ani, insa, situatia s-a schimbat radical. Cateva companii multinationale au inceput sa realizeze produse-prototip din ce in ce mai sofisticate, iar micii antreprenori produc roboti simpatici pe banda rulanta, pentru toata lumea si pentru toate buzunarele.
Deja, incep sa se puna bazele unei mari industrii; o industrie care, in viitor, va absoarbe si va genera o gramada de bani. Targeturile au fost deja conturate: se vor construi din ce in ce mai multi roboti-jucarii, multi dintre ei cu valoare educativa pentru micuti; se vor inventa roboti customizabili care, in functie de necesitati, pot indeplini o functie sau alta si vor aparea Robotii, fiinte mecanice inteligente cu nimic mai prejos decat cei imaginati de Isaac Asimov, Philip K. Dick sau George Lucas.
Intre 27 si 29 septembrie, in Spania, la Barcelona s-a desfasurat un astfel de festival de robotica. Oameni de stiinta, ciberneticieni, jurnalisti, oficialitati si vizitatori din toata lumea s-au intalnit in capitala Cataluniei, in cel mai mare centru de cercetari din Europa, Parc de Recerca Biom’dica de Barcelona, pentru a-si face cunoscute ultimele planuri si prototipuri. Ajuns deja la a doua editie, Jornades de Robotica a fost ocazia ideala pentru lansarea mondiala a mai multor robotei. Capul de afis al festivalului l-a tinut, insa, premiera europeana a celui mai inteligent robot din lume – cea mai noua versiune a lui ASIMO.
Noul ASIMO
M-am uitat in ochii lui, m-am prezentat, el mi-a zis „Let’s shake hands!" si si-a intins mana.L-am apucat de mana, apoi ASIMO mi-a strans palma usor si am inceput sa ne scuturam incet bratele. Dupa o vreme, cand a „simtit" ca am slabit stransoarea, si-a relaxat degetele si a dat drumul mainii mele. Cam asta a fost. Nimic deosebit pana la urma. Dai mana cu o multime de prieteni si cunoscuti in fiecare zi.
Marea diferenta era ca de data aceasta ma salutam cu un robot, cel mai inteligent din lume. Or, tocmai acesta este cel mai cutremurator lucru la ultimul model ASIMO: se misca atat de cursiv si de natural incat te face in permanenta sa uiti ca, de fapt, este o masina. ASIMO este varful de gama al unei serii de 14 roboti produsi de Honda incepand cu 1986, iar acest lucru se vede in fiecare gest pe care umanoidul de 130 cm inaltime si 54 de kg il face.
Deosebirile dintre robotul pe care l-am cunoscut la Barcelona si versiunea sa anterioara sunt subtile: nu s-au facut salturi spectaculoase nici in design, nici in capacitati. Cu toate acestea, s-a pus foarte mult accentul pe detalii, pe optimizarea maxima a programelor, pe executarea perfecta a diverselor sarcini, pe „umanizarea" prin gestica, mimica si dialog a prototipului. Primul robot din lume care merge, alearga si se misca exact ca un om – aproape niciun gest pe care l-am face noi nefiindu-i interzis – prin intermediul unei programari migaloase, va putea face cam orice: de la a fi partener de joaca, dadaca si educator pentru copiii nostri pana la a ne ajuta in treburile casnice sau din postura de asistent manager la birou.
Tocmai pentru a valorifica uriasul potential de mobilitate pe care deja il are, capacitatile cognitive ale lui ASIMO vor fi puternic imbunatatite in anii ce vor urma, inteligenta artificiala si psihicul artificial fiind, din aceasta toamna, prioritatile numarul unu pentru Honda.