Recent, am discutat cu câţiva colegi despre electrocasnicele Tefal. La un moment dat s-a pus întrebarea: din ce ţară este această marcă? Mai mulţi ne-am grăbit să spunem că este vorba de Germania. Greşit. Tefal este, după cum am aflat ulterior după o simplă căutare online, o companie franceză.
Acesta nu este singurul caz în care oamenii folosesc zi de zi produse ale unui brand, dar nu ştiu din ce ţară provine marca.
Iată şi alte exemple:
ARM – Marea Britanie
E imposibil ca un utilizator de smartphone sau tabletă să nu fi auzit măcar o dată acest nume. ARM este o arhitectură pentru procesoare, dezvoltată de compania britanică ARM Holdings. Aceasta este oferită prin licenţiere producătorilor de chipset-uri şi procesoare.
Kingston – SUA
Am inclus această marcă în listă deoarece am auzit de mai multe ori oameni vorbind despre „marca asiatică” Kingston. Cu cartierul general în Fountain Valley, California, compania americană Kingston are aproximativ 3.000 de angajaţi.
Logitech – Elveţia
Sunt oameni care cred că Logitech este o companie americană. Marca este, de fapt, elveţiană. Compania are cartierul general global la Lausanne şi este unul dintre cei mai cunoscuţi producători de accesorii pentru electronice şi periferice pentru computere.
GP (baterii şi alte accesorii) – Hong Kong
Compania a fost fondată în 1964 şi produce baterii, power bank-uri, lantene şi încărcătoare de electronice pentru maşini.
NVIDIA – SUA
Cunosc oameni care cred că NVIDIA este o marcă taiwaneză. Compania, care produce GPU-uri şi SOC-uri, are cartierul general în Santa Clara, California, şi a fost fondată în SUA.
SteelSeries – Danemarca
Acesta este deja un brand cunoscut în industria gamingului. Compania a fost fondată în 2001 de către Jacob Wolff-Petersen. Numele iniţial a fost Soft Trading. Acesta a fost schimbat în 2007.
Daikin – Japonia
Când au venit să-mi monteze aerul condiţionat Daikin, tehnicienii de la firmă au ţinut să mă asigure că această marcă „din Cehia” este foarte bună. Daikin este, însă, o companie japoneză producătoare de echipamente electrice şi sisteme de climatizare, fondată în 1924 la Osaka.
Verbatim – Japonia
Nu, Verbatim nu este o marcă din Taiwan. Acesta este brandul sub care se comercializează produsele companiei japoneze Mitsubishi Kagaku Media, o subsidiară a conglomeratului Mitsubishi Chemical Holdings Corporation.
Duracell – SUA
Duracell nu este o marcă franceză, aşa cum mulţi oameni cred. Compania americană, care îşi are originile în perioada interbelică, aparţine companiei de investiţii Berkshire Hathaway, controlată de miliardarul Warren Buffett, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume.
Acer – Taiwan
Acer este o multinaţională taiwaneză cu sediul în Taipei, care produce electronice. Multă lume crede, însă, că aceasta este o marcă chineză.
Hama – Germania
Aceste accesorii cu raport bun calitate preţ, pe care le găsim în mai toate magazinele, sunt produse de o companie germană. Hama GmbH & Co KG a fost fondată în 1923 în Dresda.
Funai – Japonia
În anii 1990 circula în România vorba că televizoarele Funai sunt făcute pe vapor. Nu era cazul. Funai este o companie japoneză respectată, fondată acum 56 de ani. Aceasta a fost ultima companie din lume care mai producea playere VHS. În 2016, Funai a anunţat că renunţă la aceste dispozitive, la 40 de ani după ce tehnologia a debutat pe piaţă.
Creative – Singapore
Un nume cunoscut în industria echipamentelor audio pentru consumatori, Creative nu este o marcă taiwaneză, aşa cum unii oameni cred. Compania Creative Technology Limited a fost fondată în Singapore în 1981.