Comparată cu tastatura fizică a unui laptop, replica virtuală reprezentată pe ecranul unei tablete are un mare dezavantaj, sub forma lipsei senzaţiilor fizice la apăsare, ce îngreunează introducerea caracterelor şi fac imposibilă utilizarea în lipsa unui contact vizual direct. Soluţia pare să fie oferită de Tactus Technology, o companie puţin cunoscută ce a găsit o cale de a modela suprafaţa ecranului pentru formarea de butoane care pot fi diferenţiate la atingere.
Invenţia numită Tactus Keyboard presupune aplicarea peste suprafaţa rigidă a ecranului a unui film prevăzut cu punguţe flexibile, conectate unui rezervor cu lichid. Atunci când este detectată activarea tastaturii o aplicaţie software acţionează o pompă conţinută în carcasa dispozitivului, umplând micile rezervoare plasate deasupra butoanelor virtuale afişate pe ecran. Tastele emulate în acest mod pot fi uşor diferenţiate la atingere şi sunt moi la apăsare, dând senzaţia unei tastaturi reale.
Ajunsă deja la al doilea prototip, Tactus Keyboard este practic invizibilă atunci când nu este activată şi poate fi inclusă în construcţia viitoarelor generaţii de gadgeturi fără costuri prea mari. Pentru viitor este plănuită construirea unei reţele de perniţe adresabile individual, ce acoperă întreaga suprafaţă a ecranului şi pot fi umplute cu lichid în mod independent pentru a reda orice configuraţie de butoane dorită. Astfel va fi posibilă reprezentarea unei tastaturi pe verticală şi orizontală, sau chiar emularea unui gamepad în timpul sesiunilor de jocuri.