Propusă de fabricantul german de semiconductoare Infineon Technologies AG, un nou tip de placă electronică (PCB) pentru dispozitive mobile ar putea diminua problema e-waste, asigurând că gadgeturile ajunse la finalul perioadei de viață se descompun de la sine.
Fie că ajung direct la groapa de gunoi, sau într-un centru de reciclare unde se urmărește colectarea materiilor prime potențial valoroase (ex. aur), dispozitivele electronice ar putea dispărea mult mai rapid din peisaj. Creat după principiul ambalajelor biodegratabile, un nou tip de placă electronică ar putea fi dizolvat prin scufundare într-un bazin cu apă, operatorii centrelor de reciclare având doar de colectat, mărunțit și triat diferitele materii solide lăsate în urmă (ex. microprocesoare, trasee electrice, carcase metalice, resturi de sticlă și plastic).
♻️ We are adopting Soluboard®, a #recyclable & #biodegradable printed circuit board substrate based on natural fibers. It was designed by @JivaMaterials & the #organic structure allows the components of devices to dissolve when immersed in hot water. More: https://t.co/3yLMC5cuGh pic.twitter.com/mnWjPbSok7
— Infineon (@Infineon) July 28, 2023
Spre comparație, în forma actuală, plăcile electronice sunt realizate cu fibre sintetice și alte materiale foarte rezistente, care fac aproape imposibilă reciclarea eficientă și în mod profitabil a electronicelor vechi. Sub noua formulă, adezivul care asigură coeziunea PCB-ului este un polimer solubil în apă, care odată dizolvat transformă electronica echipamentului defunct într-o masă difuză de materii prime gata de reciclat.
Denumit Soluboard, PCB-ul care „dispare” în aproximativ 6 minute de la contactul cu apa a fost trimis deja spre evaluare partenerilor din industrie. Totuși, în timp ce tehnologia este promițătoare din punct de vedere al reciclării, vulnerabilitatea astfel creată ar putea da mari bătăi de cap în situații relativ comune, precum utilizarea dispozitivelor în medii cu umiditate ridicată și contactul accidental cu apa.
Potrivit explicației oferite Jonathan Swanston, CEO și co-fondator al Jiva Materials, ”adoptarea unui proces de reciclare pe bază de apă ar putea duce la randamente mai mari în recuperarea metalelor valoroase”. Acesta susține și că noul PCB are o amprentă de carbon cu 60% mai mică decât soluțiile tradiționale – în special, poate economisi 10,5 kg de carbon și 620 g de plastic per metru pătrat de PCB reciclat.