Alte informaţii despre Ubuntu
În urmă cu doi ani, oficiali ai Google recunoşteau că în interiorul companiei lor se utilizează ca sistem de operare Goobuntu, adică o versiune „google-izată“ a Ubuntu.
Numărul de utilizatori.
Este greu de estimat, deoarece sistemul poate fi descărcat de pe cåteva sute de servere, în mod gratuit. În plus, chiar dacă numărul de descărcări ar fi centralizat, o persoană care deţine acest sistem de operare îl poate instala şi pe computerele altora. Într-un interviu din 2006, Mark Shuttleworth aprecia că peste 8 milioane de oameni utilizează Ubuntu.
Business-ul Ubuntu.
Mark Shuttleworth, fondatorul Canonical (compania ce sponsorizează Ubuntu) este, să nu uităm, un om de afaceri. Chiar dacă oferă acest sistem de operare gratuit, omul adună bani de pe urma suportului tehnic şi din realizarea de aplicaţii personalizate pentru instituţiile şi companiile care au instalat Ubuntu pe propriile computere. Tarifele de pornire sunt de ordinul sutelor de dolari.
Câte ceva despre Mark Richard Shuttleworth
Este un tînăr antreprenor (34 ani), de origine sud-africană, devenit faimos în 2002 drept al doilea turist în spaţiul cosmic şi primul african ajuns acolo, prin intermediul misiunii ruseşti Soyuz TM-34 pentru care a plătit 20 de milioane USD. A studiat finanţe şi tehnologia informaţiei la Universitatea din Cape Town. A înfiinţat în ’95 o companie specializată în certificate digitale şi securitatea Internetului pe care a vînduto în 1999 către VerySign pentru circa 570 de milioane USD. În 2001 pune bazele fundaţiei ce-i poartă numele, organizaţie non-profit dedicată finanţării proiectelor educaţionale, dar şi a celor software de tip open source. Mare pasionat de tehnologie, porneşte în 2004 proiectul Ubuntu, pe care-l sponsorizează prin firma sa Canonical, care în 2005 alocă 10 milioane de dolari ca investiţie iniţială pentru dezvoltarea şi mai ales marketing-ul respectivului sistem de operare. Are dublă cetăţenie, sud-africană şi britanică. Scrie pe blogul său, www.markshuttleworth.com.
Duşmanul Microsoft?
Canonical LTD, firma ce finanţează proiectul Ubuntu are cartierul general în paradisul fiscal Isle of Man – Europa (mica insulă semiindependentă aflată în Marea Irlandei, sub tutela Marii Britanii). Deţine birouri pe alte două continente – America şi Australia, iar numărul de angajaţi este infim, de ordinul zecilor, îndeosebi specializaţi pe dezvoltarea de proiecte open source. De altfel, obiectul de activitate este dezvoltarea, distribuţia şi promovarea software-ului open source şi susţinerea comunităţii open source; componenta business a Canonical se referă la suportul tehnic pentru companii. A încheiat parteneriate cu SunMicrosystems, Dell (cu o ofertă bogată de laptop-uri şi desktop-uri cu Ubuntu preinstalat), Linspire Inc. şi alte companii din sfera IT&C.
Windows-ul se odihneşte momentan. I-am dat liber pentru că tocmai testez ultima versiune, lansată deunăzi, a Ubuntu – sistem de operare pe care l-am instalat în grabă pe laptopul meu alături de bătrînul XP. Vrei detalii? Dacă ştii deja despre ce vorbesc, treci direct la review, iar dacă nu, te invit să citeşti mai întîi o scurtă istorioară şi cîteva generalităţi.
Auzisem eu ceva despre Linux încă de pe vremea cînd am învăţat să pornesc PC-ul (acu’ 10 ani) de la copiii de 12 ani cuibăriţi prin Internet Caffe-uri ca să se holbeze la trupuri goale. De fapt, auzisem că-i un sistem de operare, ceva ca Windows-ul pe care-l avem mai toţi instalat pe computer, doar că mult mai complicat, respectiv utilizat şi înţeles doar de către ciudaţi, hackeri, crackeri, „jmeckeri” cu şapte facultăţi, deloc mintale.
În iunie 2006 eram pornit să-mi instalez Linux pe laptop, în dorinţa de a vedea cu ce e aşa special acest sistem de operare. Caut pe net, vorbesc cu lumea, aflu că de fapt există o gramadă de „linuxuri” (la care se face referire cu apelativul „distribuţie Linux”), câteva sute, toate au alt nume, dar se aseamănă funcţional între ele, sunt cel puţin 99% gratuite, au fiecare plusuri şi minusuri, sunt mai greoaie ori foarte uşor de utilizat. Ok, ce era să aleg? Mi se recomandă răspicat Ubuntu. Cică e un sistem de operare, bazat pe Linux, nou şi deja foarte popular, bineînţeles tocmai potrivit pentru creierul subdezvoltat (d.p.d.v. al cunoştinţelor soft) al unui novice, cum eram eu pe-atunci.
What The F…orce of the nature reprezintă Ubuntu ăsta? Un cuvînt nou în DEX, o freză trendy? Că, la nume de software, mai precis de sistem de operare, nici că mă aşteptasem. Pentru că aveam un pitic pe creier legat de denumire, am căutat foarte multe detalii înainte de a purcede la a descărca cei 700MB, adică CD-ul cu Ubuntu. Pe scurt: am aflat că ubuntu este un cuvînt vechi de origine africană avînd multe valenţe – la fel de multe precum ale înjurăturilor româneşti, dar pozitive, ce privesc comportamentul ideal al oamenilor faţă de cei din jur („bunătate”, „ajută şi vei fi ajutat” etc.). Un om, măcar aparent de tip „ubuntu”, Mark Richard Shuttleworth (vezi la capătul articolului cine e băiatul), a folosit acest cuvânt pentru a da numele unei distribuţii Linux cu principii frumoase: să fie şi să rămînă pe veci 100% gratuită, să poată fi utilă imediat după instalare (fără să pierzi încă trei zile să cauţi/instalezi drivere/programe, precum în cazul Windows), să fie de neclintit în faţa viruşilor, să primească tot gratuit şi fără pauze de-un veac actualizări software de securitate. Ba chiar să ajungă la oricine şi-o doreşte, fără ca acesta să fie nevoit să scoată vreun ban din buzunar (CD-ul/uri cu sistemul de operare Ubuntu pot fi comandate pe net, for free!).