Nu se întâmplă în fiecare zi să primești cadou o cursă într-un avion de vânătoare alături de un pilot experimentat, așa că un bărbat din Franța de 64 de ani nu a putut să refuze surpriza pe care a primit-o de la colegii de serviciu. Nu este însă tocmai bine să accepți astfel de cadouri atunci când ești terifiat de idee și intri în panică la decolare, uitând complet instrucțiunile de siguranță pe care le-ai primit înaintea zborului. Guvernul francez a publicat un raport în care dezvăluie ce s-a întâmplat în urmă cu un an, când pasagerul unui avion de vânătoare Dassault Rafale B s-a catapultat din greșeală, de frică.
Bărbatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, era contractor pentru Ministerul Apărării din Franța și a fost surprins cu posibilitatea de a zbura într-un avion de vânătoare. Acesta, stânjenit, nu a dorit să își dezamăgească colegii refuzând cadoul, însă conform raportului oficial, acesta a fost terifiat de idee. Datele colectate de smartwatch-ul de la mâna sa dezvăluie că încă de dinainte să urce la bordul avionului, acesta avea un puls extrem de ridicat, între 136 și 142 de bătăi pe minut.
Imediat după decolare, în timpul ascensiunii, bărbatul s-a panicat din cauza senzațiilor noi și forțelor puternice. Acesta a încercat să apuce un obiect de care să se țină, însă acesta a tras chiar de manșa de catapultare, geamul carlingii, cât și scaunul său fiind aruncate din avion de la altitudinea de aproximativ un km. Din fericire însă, acesta a aterizat pe pământ cu leziuni minore, care nu i-au pus în pericol viața.
Pilotul însă a avut prezență de spirit și nu s-a panicat, ba chiar a reușit să dezactiveze în timp util sistemul de catapultare al scaunului său. Avionul Dassault Rafale B are un sistem de siguranță dublu, care activează catapultarea celui de-al doilea scaun la un interval scurt de timp după primul. Acesta a reușit însă să facă asta și totodată să aterizeze în siguranță cu avionul, în ciuda lipsei geamului care presurizează carlinga.
Totul a avut loc pe 20 martie 2019, iar raportul dezvăluie faptul că bărbatul fusese examinat de un medic, iar acesta recomanda să nu fie expus unor forțe gravitaționale negative, ceea ce s-a și întâmplat în timpul decolării. De asemenea, de vină a fost și procedura accelerată de a aproba prezența bărbatului la bordul aeronavei.
Din fericire, această situație s-a lăsat doar cu daune materiale. Toți cei care au participat la acest exercițiu au scăpat cu viață și doar pasagerul s-a ales cu răni minore.