Deocamdată, singura planetă despre care ştim exact că găzduieşte forme de viaţă este a noastră, Terra. Acest lucru s-ar putea schimba, dar vor mai trece mii de ani. Claudius Gros, un fizician de la Universitatea Goethe din Frankfurt, crede că oamenii trebuie să înceapă să răspândească viaţa în galaxie şi are un plan pentru a face acest lucru.
Planul lui Gros se numeşte „Proiectul Genesis” şi împrumută idei de la un alt proiect, numit „Breakthrough Starshot”. Gros şi-a propus să trimită o sondă la sistemul TRAPPIST-1, despre care se crede că poate susţine viaţa.
În ambele cazuri se doreşte folosirea de vele solare, capabile să accelereze o navă spaţială de mici dimensiuni până la 20% din viteza luminii. Nava Proiectului Genesis va atinge viteze maxime mai mici, deoarece este mult mai mare.
Mai mult, sonda Proiectului Genesis va încetini când se va apropia de sistemul solar vizat, spre deosebire de cea a Breakthrough Starshot, care doar va trece, pentru a face fotografii, prin sistemul Alpha Centauri. Pentru a o opri nava, Gros crede că pot fi folosite vele magnetice, capabile să genereze fricţiune cu protonii. Sonda în sine va avea dimensiuni mici (cam cât un iPhone), dar vela va fi uriaşă, putând avea un diametru de câteva zeci de kilometri.
Ajunsă la destinaţie, sonda Genesis va lăsa o încărcătură pe una dintre planetele sistemului: elementele necesare ale vieţii, care să dea naştere unei evoluţii. Este vorba despre mici capsule, care ar include bacterii şi microbi. Sonda va fi înzestrată cu inteligenţă artificială, capabilă să ia decizii despre cea mai potrivită planetă pentru plasarea capsulelor.
Nava de 1,5 tone va avea nevoie de 12.000 de ani pentru a ajunge la TRAPPIST-1. Este posibil chiar ca oamenii să dispară de pe Terra când va ajunge acolo.
Gros crede că este datoria noastră să răspândim viaţa în univers. Într-un scenariu pozitiv, sonda ar putea fi trimisă în următorii 50 de ani.