Un tablou realizat de un algoritm de inteligenţă artificială a fost vândut în New York pentru suma de 432.500 de dolari americani în cadrul unei licitaţii. Acesta este primul obiect de artă de acest gen vândut de o casă de licitaţii cu renume, cei responsabili pentru crearea ei fiind studioul Obvious Art din Paris, cu ajutorul algoritmului GAN (Generative Adversarial Network).
Evenimentul a avut loc în cadrul casei de licitaţii Christie’s, iar estimarea iniţială a valorii era între 7.000 şi 10.000 de dolari americani. Obiectul a fost adjudecat după şapte minute, cinci persoane participând la licitaţie, câştigătorul fiind un participant anonim care a participat prin telefon.
Pentru realizarea tablopului intitulat „Edmond de Belamy, from La Famille de Belamy”, algoritmul GAN a folosit ca puncte de referinţă peste 15.000 de portrete pictate între anii 1.300 şi 2.000, rezultatul fiind un portret lipsit de foarte multe detalii. Tabloul a fost apoi imprimat şi înrămat.
Semnătura artistului este la fel de ciudată precum şi originea picturii, în colţul din stânga sus fiind vizibil numele „min G max D Ex[log(D(x))] + Ez[log(1-D(G(z)))]”.
Acum că există un precedent, probabil că mai multe astfel de tablouri generate folosind algoritmi de inteligenţă artificială vor începe să apară şi să fie vândute la licitaţii. Conform Hugo Caselles-Dupre, membru al Obvious Art, acesta este un moment foarte important pentru lumea artei:
„[..] sperăm ca această vânzare să aducă în faţă munca uimitoare pe care predecesorii şi colegii noştri au realizat-o până în prezent. Suntem foarte recunoscători celor de la Christie’s pentru deschiderea acestui dialog în comunitatea iubitorilor de artă şi suntem onoraţi că am făcut parte din conversaţia la nivel global despre impactul pe care această nouă tehnologie îl poate avea în crearea artei.”