Un clip video cu momentul în care un avion chinez J-15 aterizează pe portavionul Liaoning a fost filmat de pe o navă americană.
Liaoning este primul portavion care a intrat în serviciul marinei militare a Chinei, în 2012. Statul asiatic operează în acest moment două astfel de nave, iar o a treia este în construcție.
Liaoning CVBG, allegedly filmed from stalking USN Warship
(via weibo @洋务先驱张之洞) pic.twitter.com/pdsEr5VM7Z— 蜜柑? (@KushigumoAkane) April 17, 2021
Înregistrarea a fost făcută, cel mai probabil, de la bordul distrugătorului american USS Mustin, care a supravegheat de la distanță mișcările grupului naval din care face parte Liaoning.
Portavionul chinez este mai mic decât cele americane. Nava poate transporta doar 24 de avioane J-15. Pe un portavion american din clasa Nimitz se află, în mod normal, 48 de aeronave F-18, echivalente.
Deoarece Liaoning nu are catapulte, avioanele de la bordul său consumă mai mult combustibil la decolare și pot sta mai puțin timp în aer decât cele americane.
Avioanele multirol Shenyang J-15 sunt clone ale modelului rusesc Sukhoi Su-33. Acestea au intrat în serviciu în 2013, iar până acum au fost produse câteva zeci de unități. Aeronava va fi înlocuită, deoarece are multe probleme tehnice și este grea. Patru J-15 s-au prăbușit.
Avionul chinezilor cântărește, gol, 17.500 de kilograme. Prin comparație, rivalul american F/A-18E/F Super Hornet are o greutate de doar 14.600 kg, fără armament și combustibil.
Citește și: Încă o țară va intra în clubul select al celor cu portavioane
În clipul video mai apar un crucișător Type 055 și un distrugător Type 052D.
Clasa Type 055 are o caracteristică interesantă, despre care am scris pe larg într-un alt articol. Nava are, pe părțile laterale ale carenei, suprafețe plate alungite. Experții militari spun că acestea nu sunt elemente de design, ci au fost gândite pentru ca navele chineze să împingă vase inamice pe mare.
Sursa: Popular Mechanics