Încărcarea wireless a dispozitivelor prin intermediul tehnologiei Qi nu este deloc o noutate, însă nu reprezintă nici pe departe viitorul lipsit de cabluri la care aspirăm cu toţii. Anul acesta la CES, compania Energous a prezentat un concept care promite încărcate de la distanţă pentru mai multe dispozitive simultan. Este vorba despre tehnologia WattUp, care ar trebui să ajungă pe piaţă înainte de finalul anului 2015.
Spre diferenţă de suprafeţele de încărcare Qi, WattUp vine sub forma unei staţii de dimesiuni generoase, care poate încărca orice dispozitiv compatibil de la distanţa de până la 5 metri. Cu cât dispozitivul este mai aproape de sursa de energie, cu atât se încarcă mai repede, iar Energous susţine că pot fi încărcate până la 12 dispozitive în acelaşi timp. Evident, cu cât numărul de telefoane şi tablete creşte, cu atât procesul va fi mai lent.
Accentul nu este pus însă pe viteză. Compania consideră că această tehnologie va fi orientată în special către birouri, cafenele şi alte locuri în care poţi petrece mai mult timp. Pentru acasă vor exista variante mai puţin voluminoase, care vor avea o rază de funcţionare mai mică şi vor putea alimenta mai puţine dispozitive.
Din păcate însă, WattUp nu este compatibil cu standardele deja existente pe piaţă. Energous a dezvăluit că tehnologia sa este proprietară şi patentată şi va lucra în lunile care urmează să aducă această tehnologie în produsele altor parteneri. Pentru început, compania va crea alături de dezvoltatorii de accesorii baterii externe pentru smartphone-uri deja lansate, cu WattUp integrat, urmând ca apoi să încerce să aducă această tehnologie direct în telefoane.
Din informaţiile dezvăluite de Energous, se pare că hardware-ul este destul de voluminos, ceea ce înseamnă că bateriile externe cu WattUp vor oferi capacităţi mai scăzute. Cu toate acestea, există deja planuri pentru miniaturizarea tehnologiei. Staţile de încărcare va fi micşorată de şase ori până când va ajunge pe piaţă, conform declaraţiilor reprezentanţilor companiei şi vor veni în mai multe forme şi dimensiuni. Unul dintre motivele pentru care WattUp ocupă atât de mult spaţiu este integrarea unui modul Bluetooth LE, care ajută la detectarea dispozitivului încărcat.
WattUp pare momentan un concept interesant, care ne-ar putea elibera de cabluri, cât şi de nevoia de a pune un telefon sau o tabletă „la încărcat”, acesta putând fi alimentat în mod continuu. Vom afla mai multe despre capabilităţile acestei tehnologii spre sfârşitul lui 2015, când Energous plănuieşte să aducă tehnologia pe piaţă.