Deși este un ajutor esențial al sistemului de operare Windows, nu privim Windows Task Manager ca pe o aplicație real folositoare, ocaziile relativ dese în care avem nevoie să repunem sub control o aplicație blocată fiind asimilate cu o stare de nemulțumire ce se revarsă tocmai prin instrumentul pus la dispoziție de Microsoft.
Din păcate pentru cei mai mulți dintre noi, experiența cu Windows Task Manager nu duce cu mult mai departe de comanda Ctrl-Alt-Delete și gestul-reflex de închidere a aplicației „răzvrătite” folosind opțiunea End Task.
Privind însă cu ceva mai multă atenție, descoperim o sumedenie de unelte pentru măsurarea consumului de resurse, începând cu nivelul de încărcare a procesorului, consumul de memorie, de date și rețea, evidențiat pentru fiecare aplicație în parte. Task Manager poate diferenția între mai mulți utilizatori conectați simultan la același PC, dar și aplicații care accesează resursele procesorului grafic (GPU).
Putem folosi tab-ul Startup a Windows Task Manager pentru a identifica aplicațiile care pornesc odată cu sistemul de operare, împreună cu informații privind impactul acestora asupra timpului de așteptare la fiecare pornire a PC-ului. Calificativul primit la secțiunea Startup Impact poate fi de mare ajutor pentru izolarea aplicațiilor cu un puternic impact negativ asupra performanțelor resimțite la pornirea PC-ului, încărcarea acestora putând fi dezactivată cu un singur buton.
Creatorul Task Manager, David Plummer, a postat pe Reddit câteva sfaturi și trucuri pe care utilizatorii de rând nu prea le cunosc:
- Dacă Task Manager se blochează sau se închide neașteptat, îl poți redeschide într-o instanță separată folosind comanda ctrl-shift-esc. „Winlogon va căuta o instanță existentă și va încerca să o revigoreze până la 10 secunde. Dacă vechiul Taskmgr nu începe să răspundă cu un cod secret în acel moment, va fi lansat un altul. În acest fel nu rămâi niciodată fără Taskmgr, atât timp cât PC-ul nu este complet blocat”. În mod amuzant, poți folosi noul Task Manager pentru a-l închide pe cel blocat. Tot comanda ctrl-shift-esc poate fi folosită în locul ctrl-shift-del, pentru a porni Task Manager fără să părăsești desktop-ul sub care ești logat.
- Ține apăsat ctrl-alt-shift în timp ce repornești Task Manager pentru restabili setările „de fabrică”. Astfel poți ieși din situațiile în care utilitarul Windows a rămas permanent blocat și nu mai poate fi accesat.
- Poți găsi fișierul executabil al oricărei aplicații active, folosind click-dreapta pe procesul apărut în Task Manager. Spre exemplu, poți da mai ușor de urma unei aplicații malware infiltrată undeva pe hard disk și purcede în a „tăia răul de la rădăcină”.
- Poți adăuga și alte coloane de informații în lista de procese active, folosind click-dreapta pe etichetele afișate la începutul listei.
- Poți comuta Windows Task Manager în modul de afișare compact, folosind dublu-click pe eticheta tab-ului Performance, păstrând pe ecran doar secțiunea curentă de informații (ex. CPU, sau Memory). Pentru a reveni la forma inițială este de ajuns să aplici dublu-click oriunde pe graficul afișat.
- Poți folosi opțiunea File – Run New Task pentru a lansa orice aplicație instalată pe PC. Spre exemplu, tastează Explorer sau Control Panel pentru a deschide managerul de fișiere Windows.