În timp ce Curiosity explorează planeta Marte căutând urme de viaţă, China aduce pe Lună primul rover după 40 de ani, trecuţi de când Uniunea Sovietică a incheiat ultima misiune de explorare cu un vehicul mobil, rover-ul Lonokhod 2. Lansat în data de 1 decembrie 2013 cu racheta Chang’e 3, vehiculul de aselenizare a început manevrele de inserţie pe orbita singurului satelit natural al Pământului în data de 6 decembrie, iar în 14 decembrie a îndeplinit cu succes operaţiunea de aselenizare controlată pe suprafaţa prăfuită a Lunii.
La bord se afla rover-ul Yutu, un vehicul cu dimensiuni şi aspect similar rover-elor Spirit şi Opportunity trimise de Statele Unite pe suprafaţa planetei roşii în anul 2003. La fel ca şi acestea, rover-ul chinezesc dispune de camere video şi un braţ mobil echipat cu un repertoriu de senzori necesari pentru analiza geologiei lunare.
În premieră, Yutu aduce pe lună un dispozitiv GPR (ground-penetrating radar), capabil să exploreze structura rocilor lunare până la o adâncime de 30 metri.
Din păcate în afara celor câteva imagini obţinute folosind camere foto de ultimă generaţie, surprinzând privelişti ce nu au mai fost observate din vremea misiunilor Apollo, este puţin probabil să obţinem mai multe detalii despre cercetările ştiinţifice întreprinse de rover-ul Yutu, guvernul chinez fiind reticent în dezvăluirea planurilor sale de explorare.
Aflăm totuşi că misiunea primară a rover-ului Yutu se întinde pe o durată de 3 luni, timp în care va fi străbătut un traseu de 10Km ce acoperă o suprafaţă de aproximativ 3Km pătraţi. Însă din timpul alocat numai jumătate va fi utilizat în mod efectiv, rover-ul alimentat de panouri solare funcţionând doar în timpul zilei lunare, cu o durată de 14 zile.