Compania americană Tevel Aerobotics Techonolgies anunță soluția sa pentru fermierii care dețin livezi de mere. Această „apple drone” promite să analizeze în timp real fructele și să le culeagă fără a le deteriora. Soluția automatizării culesului de fructe devine din ce în ce mai necesară, întrucât forța de muncă sezonieră în domeniul agriculturii este din ce în ce mai mică, în timp ce costurile ar putea scădea odată cu adopția tehnologiei în acest sens.
Prezentarea Tevel Aerobotics menționează că sunt din ce în ce mai puțini tineri care doresc să lucreze în domeniul agriculturii, iar culesul de fructe este sezonier, ceea ce duce la dificultăți în găsirea de angajați pentru fermierii care dețin livezi mari. Astfel, o soluție automatizată ar putea fi răspunsul la această problemă pentru viitorul domeniului.
Tevel produce o mașinărie pe roți care poate funcționa complet autonom pentru a culege mere direct din pom, fără asistența unui operator uman. Fiecare dronă este conectată la stația principală cu un cablu, care oferă alimentare continuă, în timp ce un braț care pare că folosește ventuze, poate să culeagă fructele care se încadrează pentru cules. Fiecare dronă include senzori și camere pentru a naviga între stație și fructe.
Odată culese, merele sunt apoi returnate pe platforma principală, care conține coduri QR, cu ajutorul cărora dronele se pot poziționa corect. O mașinărie de cules pare să fie dotată cu câte patru drone, care pot opera non-stop și pot fi monitorizate prin internet și GPS permanent, de la distanță. Practic, atât timp cât stația principală are destulă energie pentru a alimenta dronele, acestea nu se vor opri din cules.
Planul Tevel este să închirieze aceste mașinării sezonier, către fermele interesate să le folosească, oferind soluția completă pentru cules și monitorizare a dronelor. Acest serviciu nu este încă disponibil, dar probabil că va fi în viitorul apropiat și cu siguranță va duce la o schimbare în domeniul agriculturii. Sunt deja în desfășurare câteva programe pilot în Spania, Italia și SUA, în ferme cu peste 100 de hectare.
sursa: Gizmodo