Drona DJI FPV nu era tocmai un secret, un unboxing al pachetului acesteia fiind disponibil pe internet de câteva săptămâni deja. Compania a dezvăluit însă oficial drona și pare să fie exact ceea ce ne-am fi așteptat: o dronă rapidă, capabilă să depășească 100 km/h, dotată cu o telecomandă nouă, mult mai avansată, cât și cu o pereche de ochelari VR, care permite piloților să manevreze drona într-un mod mult mai precis decât în cazul unei drone obișnuite. Desigur, un pachet atât de complex nu avea cum să fie foarte ieftin.
Dacă drona DJI Mini 2, cea mai recentă lansată de companie, costa undeva în jurul a 400-450 de euro, noua dronă DJI FPV, care este orientată către utilizatorii mai avansați, vine la 1.300 de euro în pachetul complet. Acest pachet include însă toate cele trei componente: drona, controller-ul și ochelarii.
Din punct de vedere al design-ului, DJI FPV este o dronă mai puțin convențională. Aceasta are o cameră montată în partea de sus, care oferă un unghi de vizualizare larg. Această cameră este folosită atât pentru filmare, cât și pentru monitorizarea direcției de mers, față de dronele FPV tradiționale care folosesc două camere.
Desigur, capabilitățile acestei drone sunt impresionante atunci când iei în considerare faptul că avem de a face cu o dronă FPV care poate atinge 140 km/h. Aceasta accelerează de la 0 la 100 km/h în numai două secunde și oferă o autonomie de aproximativ 20 de minute, în funcție de modul de utilizare. O dronă FPV obișnuită poate zbura în medie vreo 5 minute.
Camera video este însă una foarte performantă, comparabilă cu cea de pe modelele de top precum Mavic Air 2 sau Mavic Pro. Avem filmare la rezoluție 4K și 60 de cadre pe secundă la 120 Mbps, filmare 1080p la 120 cadre pe secundă și opțiunea de codec între H264 și H265 în funcție de calitatea aleasă. Stabilizarea este însă doar pe o singură axă, față de alte drone care oferă stabilizare pe trei axe cu un gimbal. Totuși, există stabilizare electronică eficientă.
Dar ochelarii sunt probabil cei mai importanți în această ecuație. Aceștia se conectează la smartphone și oferă o rezoluție 810p la 120 Hz cu latență de numai 20ms. Folosind tehnologia Ocusync 3, drona poate transmite semnal HD către telefon sau ochelari la distanță de 10 km, la 60 sau chiar 120 de cadre pe secundă. Există chiar și un mod „Audience”, care pemite conectarea a opt căști la o singură dronă, pentru a vedea în timp real prin lentila camerei.
Drona are trei moduri de funcționare. Există un mod „normal”, în care DJI FPV funcționează asemeni unei drone tradiționale, cu un control specific, folosind GPS-ul. Apoi există modul Sport, care permite controlul mai rapid și mai precis, însă cu multe sisteme de siguranță încă activate. În cele din urmă, modul manual oferă control complet asupra dronei, însă necesită și mult „antrenament” pentru a evita accidentele. Pentru acest scop, aplicația DJI de mobil include și un soi de joc video care simulează drona DJI FPV perfect și poate fi „jucat” folosind controller-ul și casca VR înainte de a zbura cu drona reală.
Odată cu DJI FPV, compania lansează și un Motion Controller, care permite controlul dronei prin mișcări ale mâinii. Acest dispozitiv ar putea face dronele mai abordabile pentru începători, fiind un mod simplu de control, fără apăsarea multor butoane.
DJI FPV este deja listată în oferta magazinelor din România, iar prețul pornește de la 6.600 lei pentru pachetul complet. Există opțional și un pachet „Fly More”, care vine cu două baterii extra și un adaptor de încărcare pentru toate trei la 1.239 lei, în timp ce accesorii precum elice, baterii, controller-ul și casca pot fi cumpărate individual. DJI vinde pe site-ul său și piese de schimb, utilizatorii putând repara drona FPV acasă.
sursa: Slashgear