Știam despre DJI Mini 3 Pro de câteva luni deja, întrucât leak-urile au dezvăluit majoritatea detaliilor despre noua dronă de dimensiuni reduse a producătorului chinez. Ce nu știam însă este cât de mari sunt schimbările și cât va costa acest model. Se pare că Mini 3 Pro nu va înlocui în ofertă deja existentul DJI Mini 2, ci mai degrabă va oferi o variantă de dronă de dimensiuni mici cu capabilități cu mult îmbunătățite.
Astfel, DJI Mini 2 va rămâne în ofertă drept o opțiune de medie între DJI Mini SE, cea mai ieftină dronă a companiei, cu filmare 2.7K și DJI Mini 3 Pro, cea mai performantă dronă „mică”. Chiar dacă are numele Pro în titlu, Mini 3 rămâne o dronă „mini”, datorită greutății de numai 249 de grame. Acest lucru permite mai multor utilizatori să o cumpere și să o folosească legal, fără a fi necesar un permis de pilot avansat și aprobări din partea autorităților pentru a opera drona în majoritatea locurilor.
Apoi, îmbunătățirile față de Mini 2 sunt foarte mari. Avem un senzor CMOS de 1/1,3”, similar cu cel de pe smartphone-urile de top din prezent, cu rezoluție de 48 megapixeli și filmare 4K până la 60 de cadre pe secundă și filmare 4K HDR la 30 FPS. De altfel, performanța în lumină slabă este cu mult îmbunătățită față de generația anterioară.
Chiar și timpul de zbor este acum mai mare. Cu bateria standard, drona poate zbura timp de 34 de minute, spune DJI, cu 3 minute în plus față de Mini 2. Există și o baterie „Plus” care extinde timpul de zbor până la 47 de minute, dar aceea face drona semnificativ mai grea, la 280 de grame. Astfel, este nevoie de un permis de pilot pentru operarea cu acea baterie în anumite zone.
Pentru prima dată, DJI integrează senzori de proximitate pe dronă, pentru a putea evita obstacolele din calea sa, oferind astfel siguranță în plus. Practic, multe accidente vor putea fi evitate. De asemenea, gimbalul camerei poate fi rotit la 90 de grade pentru filmări și fotografii la 90 de grade în mod portret, pentru a publica direct materialul pe rețelele de socializare. Odată cu senzorii vin și funcții avansate precum FocusTrack, care permite urmărirea automată a unui subiect.
O altă noutate este controller-ul DJI RC, care integrează un ecran HD de 5,5” cu luminozitate de 700 nits. Astfel, nu mai este necesară conectarea unui smartphone la controller pentru a opera drona. Funcționalitatea este identică cu cea a aplicației DJI Fly, întrucât telecomanda integrează practic componentele unui smartphone și are software bazat pe sistemul de operare Android integrat.
Toate acestea vin însă la un preț ridicat. Există trei pachete de bază pentru DJI Mini 3 Pro, cât și un pachet opțional de accesorii, care se cumpără separat. DJI Mini 3 Pro pornește de la 739 de euro, în pachetul fără telecomandă. Acesta este dedicat celor care au deja o telecomandă DJI RC-N1, cea livrată cu DJI Mini 2 sau DJI Air 2S.
Apoi vine pachetul DJI Mini 3 Pro standard, care vine cu DJI RC-N1 integrat, la 829 de euro. În cele din urmă, DJI Mini 3 Pro + DJI RC (telecomanda cu ecran) intră în ofertă la 999 euro. Pentru cei care își doresc o geantă de transport, două baterii extra, un încărcător pentru toate cele trei baterii și încă două seturi de elice, pachetul Fly More Combo costă separat 189 de euro. Anterior, DJI vindea drona și „fly more” într-un singur pachet.
Site-ul DJI promite livrare începând cu 24 mai, deci vom vedea drona pe piață în următoarele 2 săptămâni. În România, magazinele de specialitate listează drona în versiunile cu telecomandă la 4.399 lei, respectiv 5.299 lei.
sursa: TechCrunch