Războiul dintre Rusia și Ucraina scoate în evidență slăbiciunea sistemelor militare tehnologic avansate, care par să devină inutile în comparație cu variantele mai simple și mai ieftine.
Ambele părți se îndreaptă tot mai mult către soluții cu tehnologie redusă, precum proiectilele de artilerie simple, în locul rachetelor costisitoare, și dronele în detrimentul avioanelor de luptă.
„Războiul acesta este un război al dronelor, acestea sunt arma supremă aici”, a declarat Anton Gerashchenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, pentru Newsweek.
La începutul lunii mai, Rusia a acuzat Ucraina că ar fi trimis drone pentru a-l asasina pe liderul rus, Vladimir Putin, după o serie de explozii la Kremlin. Ucraina a negat aceste acuzații.
Deși dronele zboară mai încet decât un F-35 și pot transporta o încărcătură mai mică, acestea au avantaje considerabile. Prețul este unul dintre ele: drona DJI Mavic 3 din China, folosită de ambele țări pentru supraveghere și pentru a lansa bombe, costă în jur de 2.000 de dolari. Cu prețul unui singur F-35, ai putea achiziționa 55.000 de astfel de drone.
Puterea unei astfel de flote de 55.000 de drone este enormă. Chiar dacă doar o parte dintre ele reușesc să atingă ținta, pot provoca daune semnificative. Individ sau în grup, aceste drone pot avea un impact major. Tactici precum plasarea dronelor în apropierea țintelor și atacarea rapidă cu o bombă mică s-au dovedit a fi eficiente, așa cum sugerează videoclipurile postate pe rețelele sociale.
La fel ca avioanele de luptă, dronele militare au evoluat de-a lungul timpului. De la modele ieftine, la unele extrem de costisitoare și apoi din nou la versiuni mai accesibile. Ucraina, de exemplu, a dezvoltat drone proprii ca alternativă la avioanele de luptă și rachetele de lungă distanță, pe care țările occidentale nu au dorit să le furnizeze. Ucrainenii au anunțat chiar că lucrează la modele care pot zbură peste distanțe de până la 1.000 de kilometri.