Forțele aeriene din Ucraina au provocat distrugeri masive armatei invadatoare a Rusiei cu ajutorul unor drone de producție turcească. În cel puțin două atacuri confirmate vedem cum aeronavele distrug coloane de vehicule rusești.
Impactul dronelor a fost atât de mare încât șeful forțelor aeriene ucrainene, general-locotenentul Mykola Oleshchuk, le-a numit „dătătoare de viață”.
Faptul că dronele au putut acționa cu atâta eficiență sugerează că Rusia nu a reușit să obțină controlul asupra spațiului aerian al Ucrainei. Acest lucru a fost anunțat și de autoritățile de la Kiev.
Citește și: Ucraina câștigă războiul pe social media. Melodie virală dedicată dronei Bayraktar (VIDEO)
Ucraina a primit primele drone Bayraktar TB2, produse de Baykar Defence, în 2019. Acestea sunt dotate cu camere foarte puternice și pot fi folosite pentru misiuni de supraveghere, pentru dirijarea focului artileriei sau bombardament și atac la sol.
Drona poate sta în aer până la 24 de ore, la o altitudine maximă de 7.600 de metri. Aeronava este de obicei controlată de un pilot aflat la sol într-un centru de comandă, dar are și capacitatea să execute misiuni autonome folosind inteligența artificială.
Citește și: Conflictul Rusia vs. Ucraina: Cum folosește regimul Putin atacurile informatice ca pe o armă
Drona are o lungime de 6,5 metri, o anvergură a aripilor de 12 metri și poate transporta echipamente sau armament cu o greutate maximă de 150 kg.
TB2 are patru puncte de prindere pentru armament. Pot fi folosite rachete anti-tanc, bombe inteligente sau rachete aer-sol.
Comparativ cu un avion multirol, costul dronei este destul de redus. Bayraktar TB2 costă aproximativ 5 milioane de dolari unitatea. Prin comparație, un avion Su-27 costa, nou, circa 37 de milioane de dolari. Totodată, o dronă General Atomics MQ-9 Reaper, de producție americană, costă 32 de milioane de dolari.
Citește și: De unde provine, de fapt, înregistrarea cu „Fantoma din Kiev care doboară un Su-35”?
Ucraina are 20 de drone Bayraktar TB2. Alte 48 urmau să fie construite în Ucraina printr-un parteneriat încheiat de Ankara și Kiev.
Alte două arme cu preț accesibil care au provocat pierderi masive forțelor ruse sunt lansatoarele de rachete anti-tanc Javelin (sistem dezvoltat în SUA) și NLAW (Marea Britanie, Suedia).