O dronă care culege fructe a primit finanțare și intră în producția de serie

29.10.2020
O dronă care culege fructe a primit finanțare și intră în producția de serie
Foto: Tevel

O dronă autonomă capabilă să culeagă fructe, dezvoltată în Israel, va intra în producția de serie după ce compania care a dezvoltat-o a primit o nouă rundă de investiții, în valoare de 20 de milioane de dolari.

După noua injecție de capital, Tevel Aerobotics Technologies este evaluată la 45 de milioane de dolari. Anterior, firma a atras investiții de 11,5 milioane de dolari.

Drona folosește inteligența artificială pentru a culege fructele. Aparatul de zbor are o gheară cu o lungime de un metru, cu care apucă merele, perele sau piersicile. Drona este capabilă să recunoască fructele care nu sunt coapte și să le lase în pomi. „Creierul” care controlează toate dronele dintr-o fermă se află la sol, într-un centru mobil. Primii clienți sunt din America de Nord și Europa.

Eyal Desheh, președintele Tevel (stânga), alături de Yaniv Maor, CEO-ul firmei.

O dronă așteptată cu mare interes de fermieri

În SUA, fermele au dificultăți în a găsi muncitori din cauza politicilor anti-imigrație din timpul mandatului președintelui Donald Trump. Pentru a culege merele din vastele livezi din statul Washington sunt necesari în fiecare an zeci de mii de lucrători, iar mulţi dintre aceştia erau imigranţi ilegali.

Citește și: Dronele care luptă împotriva coronavirusului pot dezinfecta zone greu accesibile sau lua temperatura oamenilor

Roboţii sunt necesari, potrivit unor fermieri, şi pentru a reduce costurile. Un culegător experimentat de mere poate câştiga 200 de dolari pe zi. Un robot poate lucra 24 de ore, timp de şapte zile pe săptămână, la costuri mult mai mici.

La nivel global, suprafețele acoperite cu pomi fructiferi vor crește la 140 de milioane de hectare până în 2050. În aceeași perioadă, numărul lucrătorilor oameni din domeniu va scădea cu cinci milioane, înjumătățindu-se.

Sursa: CTech

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult