Apple va debloca accesul la NFC pe telefoanele iPhone

15.08.2024
Apple va debloca accesul la NFC pe telefoanele iPhone
Foto: Apple

În urma conflictelor legale pe care Apple le-a avut cu Comisia Europeană, Apple urmează să deblocheze accesul la NFC-ul telefoanelor iPhone pentru soluțiile de plată terțe (altele în afară de Apple Pay). Iar această mutare nu va avea loc doar pe teritoriul Uniunii Europene (unde este impusă prin lege), ci va fi valabilă și în Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și alte regiuni. Compania a anunțat oficial că dezvoltatorii își vor putea implementa propriile soluții de tranzacții contactless prin intermediul unui API ce va fi inclus în viitorul iOS 18.1.

După cum aminteam, mișcarea vine după ce Apple a fost de acord cu condițiile impuse companiei de către Comisia Europeană pentru ca produsele companiei să devină conforme cu legislația din Uniunea Europeană, în special cu deja vestitul DMA (Digital Markets Act). Iar această concluzie a venit, la rândul său, după o investigație de nu mai puțin de patru ani în care Comisia Europeana i-a găsit vinovați pe cei de la Apple de restricționarea altor soluții de tip “portofel digital mobil” în favoarea propriului Apple Pay / Apple Wallet.

Începând cu iOS 18.1, dezvoltatorii vor putea oferi propriile soluții de plăți și/sau tranzacții contactless, acestea urmând să aibă acces la componenta “Secure Element” de pe iPhone, utilizată și de Apple Pay. Acest “Secure Element” este un cip dedicate stocării de informații sensibile, ce poate fi accesat doar de “Secure Enclave”, un subsistem care gestionează encriptarea de pe dispozitiv și datele biometrice ale utilizatorului.

Viitorul NFC va produce bani pentru Apple

Pe lângă scenariul principal de utilizare – plățile contactless la POS-uri –, funcționalitatea NFC poate fi folosita și în cazurile cheilor digitale pentru mașină, card-urilor de călătorii, cheilor pentru încuietorile smart pentru case sau hoteluri, actelor de identitate digitale, biletelor la concerte sau evenimente, card-urilor de loialitate etc. Apple merge mai departe, afirmând că și viitoarele cărți de identitate emise de autoritățile guvernamentale ale anumitor țări vor fi suportate în viitor.

Odată ce dezvoltatorii vor primi acces la funcționalitatea NFC de pe telefoanele iPhone, utilizatorii vor putea utiliza aceste soluții alternative de plată fie prin setarea uneia dintre ele drept opțiune implicită de plată în iOS, fie deschizând respectiva aplicație. În primul caz, va fi suficient să faceți dublu clic pe butonul de Power al telefonului pentru a iniția respectiva soluție de plată.

Inițial, noul API care permite accesul la NFC va fi disponibil în Statele Unite ale Americii, Europa, Marea Britanie, Brazilia, Canada, Japonia și Noua Zeelandă. Dezvoltatorii care doresc să implementeze astfel de funcționalitate vor fi nevoiți să “intre într-un acord comercial cu Apple”, să ceară drept de utilizare pentru NFC și Secure Enclave și să plătească “taxele asociate”. Evident, Apple Pay și Apple Wallet vor rămâne disponibile pentru toți utilizatorii de iPhone.

Sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News