VidaBox speculează această „anomalie” şi o foloseşte în avantajul său, fiind prima companie ofertantă a unor produse care pot rula ambele standarde HD. Ideea a fost pusă în practică sub forma a două echipamente Media Center, care au la bază sistemul de operare de la Microsoft ce poartă acelaşi nume, făcându-le astfel capabile şi de a rula aplicaţiile PC.
Ca bază hardware, VidaBox foloseşte platforme AMD dual core, cu capacităţi ale memoriei cuprinse între 1 şi 4 GB, iar ceea ce le evidenţiază este spaţiul de stocare pe harddisk-uri de până la 3 TB, adică exact 3072 GB. Incredibil aş spune, spaţiu util în special pentru înregistrarea de material video de la cele două tunere TV încorporate, dintre care unul HDTV. Modelul MAX se deosebeşte de cel LUX prin prezenţa unui ecran LCD de 7” touch screeen de rezoluţie maximă 1600 x 1024 pixeli şi prin încoporarea unui cititor de memorii externe. Cu astfel de dotări sub capotă VidaBox oferă sisteme complete pentru rularea materialului multimedia şi high definition la rezoluţia sa maximă 1080p. Ambele player-e se regăsesc sub două culori: negru sau gri.
Partea din spate a modelelor este cea care tradează player-ele şi le arată miezul de PC. Trecem peste porturile PS/2, cele patru USB sau două RJ-45 corespunzătoare reţelei cu fir şi menţionăm intrările analogice ale tunerelor, ieşirile DVI şi S-Video ale plăcii video din seriile NVIDIA GeForce 7600 sau 7900, precum şi conectorii audio corespunzători plăcii de sunet pe 7.1 canale.
Cu siguranţă cele două playere VidaBox vor face faţă necesarului multimedia al anilor ce vor veni, momentan putem spune că se descurcă admirabil şi în jocuri. Preţul prohibitiv sub care sunt ofertate ţine însă la distanţă mulţi entuziaşti, dar se datorează în special dotărilor numeroase: 4 GB de RAM şi 3 TB spaţiu de stocare pe harddisk-uri nu se întâlnesc la toate casele.
Aproape concomitent cu apariţia pe piaţă a filmelor în format HD (high definition) pe suport optic, fie ele pe format Blu-ray sau HD-DVD, au fost lansate şi player-ele aferente. Companiile producătoare au ales unul dintre cele două formate HD, ştiută fiind disputa acerbă dintre acestea.
VidaBox a decis să împace şi capra şi varza prin integrarea ambelor standarde de înaltă definiţie în acelaşi produs. Aşa au luat naştere două sisteme Media Center, MAX şi LUX, primele player-e de pe piaţă dual HD (să le numim aşa). Acestea, pe lângă un aspect deosebit şi un nivel al zgomotului redus, după cum declară producătorul, dispun de dotări de top şi pot fi folosite pe post de calculator.
Războiul HD
Când a venit momentul înlocuirii standardului DVD cu unul de calitate superioară, două succesoare au luat naştere, susţinute fiecare de nume grele din domeniu. Primul despre care vorbim este Blu-ray, de partea căruia se află în principal Sony, Panasonic, Apple, Pionner, Plextor etc. Mediul de stocare are o capacitate de 25 GB în varianta cu un singur strat, respectiv 50 GB pe cel cu două straturi (dual layer), capacitatea fiind principalul avantaj al standardului.
Cel de-al doilea este HD-DVD, care oferă o capacitate de stocare de „doar” 15 GB pe un strat al mediului, respectiv 30 GB pe cel dual layer. Şi de partea acestuia stau companii de top din domeniul IT precum Microsoft, Intel, NEC sau Toshiba.
Listele companiilor care le suportă sunt lungi. De exemplu, la standardul Blu-ray au aderat cel puţin 150 de membri. Firmele producătoare de filme s-au împărţit şi ele aproape în mod egal între cele două standarde.
Într-adevăr au existat discuţii între susţinătoarele formatelor HD pentru a ajunge la un consens, însă din lipsă de timp nu s-a ajuns într-un final la un acord, acum fiind nevoiţi a ne mulţumi cu două standarde de stocare de date.