Pasionaţii de Home Cinema ştiu cât de repede poţi aglomera spaţiul din jurul televizorului cu păienjenişul de cabluri necesare pentru cuplarea unei console, set-top box, player Blu-ray sau orice alt fel de echipament pentru furnizarea de conţinut video. Soluţia este fie reamplasarea echipamentelor în alte spatii şi apelarea la cabluri HDMI lungi si scumpe sau adaptoare HDMI to Ethernet, fie o soluţie wireless, precum cea oferită de Belkin, care elimină cablurile cu totul.
Destinat streaming-ului video şi audio de la patru surse de semnal prin unde radio, Belkin StreamCast AV 4 este o soluţie Wireless Home Digital Interface care este compusă din două componente principale. Prima dintre acestea, transmiţătorul, găzduieşte patru porturi HDMI 1.4a care oferă suport pentru fluxuri video 1080p, sunet multicanal şi suport 3D. La această bază se pot conecta astfel patru echipamente audio/video, însă, după cum se remarcă, sunteţi condamnat la surse de semnal moderne. Ar fi fost interesantă includerea unui convertor de semnal şi a unor intrări compozită sau S-video, însă din păcate nu este cazul.
Cea de-a doua componentă este receptorul, acesta oferind o ieşire HDMI 1.4a pentru cuplarea la televizor. Acesta poate fi amplasat la o distanţă maximă de 30 de metri de emiţător, semnalul radio MIMO cu cinci canale în banda de 5GHz fiind suficient de puternic pentru streaming-ul 1080p 3D, ferit de interferenţele mult mai aglomeratei benzi de 2,4GHz şi, evident, mult mai puţin deranjant decât patru cabluri care se strecoară pe lângă pereţi
Evident, fiecare echipament care furnizează semnal video sau audio are o telecomandă, iar Belkin a rezolvat această problemă cu un adaptor infraroşu comun. Senzorul acestuia este amplasat pe baza receptoare, fiind astfel disponibil în imediata apropiere a televizorului, iar semnalul telecomenzilor originale este preluat şi transmis, prin acelaşi canal wireless folosit pentru semnalul media, către baza emiţătoare. De aici, cu ajutorul a patru prelungitoare cu diodă, acesta ajunge la senzorii originali iar utilizatorul poate folosi telecomenzile fără a-şi mai face probleme cu orientarea acestora.
Receptorul oferă şi o telecomandă de mici dimensiuni, aceasta fiind folosită doar pentru comutarea între sursele HDMI si setarea puţinelor opţiuni disponibile.
Iniţializarea ScreenCast AV 4 este extrem de simplă, meniul, care nu va câştiga nici un premiu de design grafic, fiind însă funcţional şi intuitiv.
Am testat echipamentul Belkin cu o laptop, folosit ca sursă de semnal video, şi o consolă Xbox 360 şi am fost mulţumit de rezultate. Latenţa, critică pentru consolele de jocuri, a fost insesizabilă, iar acoperirea a fost mulţumitoare. Degradarea semnalului a ieşit la iveală doar în momentul în care am încercat să plasez laptopul la doi pereţi distanţă, manifestându-se sub forma unui zgomot de imagine alb, însă funcţionarea în aceeaşi cameră sau printr-un perete din cărămidă a fost la înălţime.
Nu toate aspectele interesantului echipament Belkin sunt însă la fel de plăcute. Comutarea între sursele de semnal este extrem de lentă, aceasta putând uneori dura chiar şi 10 secunde. În plus, retransmiterea semnalului unei telecomenzi MCE nu a fost mereu posibilă, ScreenCast AV 4 refuzând uneori să transmită mai departe semnalul infraroşu din motive necunoscute.
În final, o problemă va fi şi amplasarea emiţătorului cu patru porturi HDMI deoarece acesta se încălzeşte foarte puternic, iar închiderea lui într-un spaţiu cu ventilaţie limitată sau o temperatură ambientală prea ridicată putând deveni surse de probleme.
Ca orice echipament WHDI, şi Belkin ScreenCast AV 4 are un preţ destul de piperat: circa 1250 lei. Acesta oferă o prestaţie bună, superioară altor echipamente WHDI testate, şi, în ciuda problemelor susmenţionate, este o opţiune bună pentru o conectare modernă a surselor de semnal video/audio.
Putere semnal wireless
Calitate imagine
Porturi HDMI multiple
Redirecţionare semnal telecomandă
Încălzire excesivă
Probleme cu retransmiterea semnalului telecomenzii
Comutare lenta între sursele de semnal