Începând cu anul 2022, dispozitivele compatibile HDMI 2.1 nu mai sunt chiar de ultimă generație, apărând un nou standard HDMI 2.1a care adaugă suport pentru tehnologii mai sofisticate de afișare.
Vestea proastă este că noul set de specificații HDMI 2.1a nu face decât să adauge la frustrarea consumatorilor care se chinuie deja să seteze televizorul recent achiziționat pentru afișare în condiții optime, eventual la 120Hz, conectat la consola PS5 sau PC-ul echipat cu un accelerator grafic de generație recentă.
Descris în cât mai puține cuvinte, HDMI 2.1a este doar o revizie adusă actualului set de specificații HDMI 2.1, care adaugă o singură inovație majoră, numită Source-Based Tone Mapping (SBTM). Legată de tehnologia HDR, SBTM nu indică un standard de sine stătător, ci mai degrabă o soluție pentru calibrarea automată a culorilor afișate în funcție de specificul conținutului afișat, scutind utilizatorul de sarcina aplicării manuale a setărilor relevante pentru vizionarea de conținut HDR. Alte scenarii de utilizare implică folosirea de conținut mixt, cum ar fi suprapunerea de text alb-negru peste un flux video HDR.
Vestea bună dată de HDMI Forum este că majoritatea consolelor de jocuri, dispozitive set-top-box și chiar televizoare care sunt deja compatibile HDMI 2.1 vor putea fi actualizate la versiunea 2.1a cu o simplă revizie de firmware, îmbunătățind astfel experiența de vizionare. Din păcate, de la teorie și până la practică e cale lungă, nu toate dispozitivele vizate având acces la actualizări periodice de firmware, cu atât mai puțin actualizări care să adauge funcții noi.
Din păcate, revizia HDMI 2.1a include și o capcană, constând în faptul că suportarea explicită a tehnologiei Source-Based Tone Mapping (SBTM) nu este cerută în mod explicit pentru acordarea respectivei certificări, producătorii de echipamente putând să bifeze pur și simplu cea mai recentă versiune HDMI pentru „coafarea” listei de specificații. Adăugând la confuzia generală, organizația responsabilă cu administrarea standardelor HDMI anunță și că, de când cu lansarea versiunii HDMI 2.1, vechiul standard HDMI 2.0 nu mai există de facto, toate dispozitivele trebuind actualizate pentru „noul” standard 2.0.