Am lăsat la final cele două moduri de audiţie personalizabile care justifică cu adevărat atât existenţa cât şi costul unui proiector de sunet. Am menţionat la început că pe faţa dispozitivului se găseşte un jack de 3,5 mm. El este folosit pentru conectarea unui microfon cu cablu ceva mai lung, inclus în pachet. Pentru a oferi efectul optim de surround şi cea mai bună calitate a sunetului atunci când este reflectat de pereţii camerei, proiectorul de sunet foloseşte tehnologia IntelliBeam pentru o calibrare automată. Microfonul trebuie montat în zona de audiţie, iar YSP-500 îşi va ajusta parametrii şi modurile de funcţionare în fucţie de acea locaţie. Consultând manualul de utilizare am descoperit că efectul de surround poate fi afectat chiar şi de nişte jaluzele verticale desfăcute dacă erau strânse în momentul în care s-a făcut calibrarea. De asemenea, în manual se găsesc şi alte recomandări legate de amplasarea proiectorului de sunet în cameră.
Modul My Surround ar trebui să ofere cel mai bun efect de spaţialitate pentru un singur ascultător. La început am avut o senzaţie foarte ciudată deoarece sunetul venea din toate direcţiile, însă responsabilă pentru aceasta era o singură boxă. Modul My Beam este foarte interesant deoarece direcţionează sunetul doar spre locaţia ascultătorului. Să zicem dolar că poate fi folosit atunci când ceilalţi nu mai sunt atenţi la film. Aceia dintre dumneavoastă care dispun de player-e cu ieşire audio digitală vor fi bucuroşi să afle că YSP-500 suportă tehnologiile Dolby Digital, DTS, Dolby Pro Logic II şi DTS Neo:6.
În ceea ce priveşte calitatea sunetului ne aşteptam să fim impresionaţi de Yamaha şi chiar am fost. Înaltele şi mediile sunt bine reprezentate, însă capitolul la care nu excelează proiectorul de sunet este cel al sunetelor joase. Aici intră în scenă subwoofer-ul Yamaha YST-FSW100. Cu o putere nominală de 75 W, boxa are un profil îngust şi este dotată cu un difuzor de 16 cm. Ea acoperă plaja de frecvenţe 30-200 Hz. Proiectorul de sunet permite setarea frecvenţei de crossover la 100 Hz, 120 Hz sau 140 Hz. Sunetul oferit de subwoofer este clar şi destul de balansat. Din păcate, la volum maxim apar ceva distorsiuni. Deşi 75 W poate că nu sunt de-ajuns pentru anumiţi utilizatori, puterea oferită de subwoofer este potrivită pentru proiectorul de sunet, iar cele două dispozitive vor sonoriza bine un living de dimensiunii medii.
Concluzie
Combinaţia între proiectorul de sunet Yamaha YSP-500 şi subwoofer-ul YST-FSW100 reprezintă o soluţie elegantă şi de calitate pentru anumite configuraţii de camere atunci când utilizatorul nu poate amplasa din diverse motive un sistem 5.1. Din păcate, aceasta este şi o soluţie scumpă. Proiectorul de sunet Yamaha YSP-500 vă va costa aproape 2.300 de lei, iar pentru subwoofer va trebui să daţi 700 lei. Ele se găsesc la magazinul virtual Kauf.ro.
Plusuri şi minusuri:
[+] calitate audio bună
[+] sistem sofisticat de proiectare a sunetului
[+] personalizarea locaţiei de ascultare
[+] compatibilitate cu tehnologii audio Dolby şi DTS
[–] preţul foarte mare
[–] nu poate fi amplasat chiar în orice cameră
[–] subwoofer-ul are distorsiuni la volum maxim