Standardul MHL a fost conceput în mod special pentru telefoane mobile şi tablete, acesta îmbinând o ieşire audio/video de înaltă definiţie cu o sursă de alimentare pentru sesiunile lungi de redare media. Ajuns în primăvara anului trecut la versiunea 3.0, MHL a devenit mai puternic, iar acum este gata să atace şi teritoriul sacrosant Home Cinema al cunoscutului HDMI cu noua sa implementare SuperMHL.
MHL Consortium a anunţat definitivarea standardului SuperMHL, acesta vizând nu doar terminalele mobile, ca până acum, ci şi echipamentele multimedia casnice. O versiune mai rapidă a actualului MHL 3.0, SuperMHL oferă o lăţime de bandă dublă şi permite redarea fluxurilor video 4K cu 60 de cadre pe secundă. Lăţimea de bandă superioară a noului standard permite redarea fluxurilor video cu o adâncime de 16 biţi per canal, redarea fluxurilor audio Dolby Atmos sau DTS-UHD şi include şi un protocol de control similar HDMI CEC care permite interconectarea şi controlul mai multor echipamente cu ajutorul unei singure telecomenzi.
Toate aceste specificaţii tehnice sunt valabile în cazul implementărilor cu un singur canal de date, similare din punct de vedere electric cu MHL 3.0, însă SuperMHL permite agregarea a şase canale paralele şi obţinerea unor performanţe tehnice mult mai impresionante. Aceste implementări permit redarea fluxurilor video la rezoluţii 8K cu 120 de cadre pe secundă, fiind astfel pregătite pentru viitoarele televizoare UHD 8K care vor apărea în viitor. În acelaşi timp, aceste implementări SuperMHL se rup de trecut şi necesită conectori şi cabluri noi.
Până acum, standardul MHL nu a avut un conector propriu şi a folosit cei cinci pini ai conectorilor Mini sau Micro USB. SuperMHL foloseşte însă un conector nou cu 32 de pini şi design reversibil, acesta oferind astfel legăturile electrice necesare pentru cele şase canale paralele care permite atingerea performanţelor maxime. Acolo unde va fi nevoie de implementări mai puţin pretenţioase, MHL Consortium afirmă că SuperMHL va putea folosi şi noii conectori USB Type-C, aceştia oferind legături electrice suficiente pentru implementările cu două sau patru canale.
Deşi vizează în mod evident domeniul Home Cinema, SuperMHL nu uită de trecutul său şi oferă acum o sursă de alimentare cu o putere de 40W (20V şi 2A), ceea ce permite alimentarea celor mai pretenţioase tablete sau a unor laptopuri.
Specificaţiile finale ale noului standard SuperMHL vor fi publicate oficial la sfârşitul acestei luni, primul televizor care-l foloseşte fiind deja prezentat de către Samsung în cadrul CES 2015.