Utilizatorii cu abonament ChatGPT au acum acces la informații în timp real, pentru ca Open AI a lansat ChatGPT Search.
Actualizarea aduce o schimbare radicală: pe lângă că asistentul virtual decide automat când să folosească rezultate web, utilizatorii au posibilitatea de a declanșa căutări manuale. Noua funcție de înseamnă ca Google Gemini, Microsoft Copilot si chiar Google vor avea acum un rival.
Noua integrare nu vine sub forma unui produs separat, ci este încorporată direct în interfața ChatGPT pe toate platformele: iOS, Android și desktop.
Liderul echipei de căutare ChatGPT, Adam Fry, a demonstrat această funcționalitate prin căutări actuale despre stocurile Apple și restaurante italiene din San Francisco.
În plus față de rezultate textuale, asistentul bazat pe AI afișează grafice interactive, hărți cu locații recomandate și liste de articole de știri, cu linkuri directe către sursele originale.
Într-o lume în care conflictele legale legate de utilizarea conținutului sunt tot mai frecvente, OpenAI a ales să colaboreze cu o serie de nume grele: Condé Nast, News Corp și Hearst.
Această colaborare le permite publisher-ilor să ajungă la un public mai larg. De cealaltă parte, utilizatorii au la dispoziție surse originale de încredere.
Orice site poate opta să apară în rezultatele ChatGPT și chiar să fie exclus.
O diferență esențială față de motoarele de căutare tradiționale este absența reclamelor. Fry a subliniat că OpenAI nu intenționează să integreze publicitate, ceea va oferi o experiență mai curată și mai eficientă pentru utilizatori.
Cu toate acestea, operațiunile AI sunt mai costisitoare, iar OpenAI nu a detaliat încă modul în care va susține financiar accesul gratuit la acest tip de căutare.
În plus, pentru a preveni erori factuale, compania se bazează pe accesul la informații de ultimă oră, ceea ce reduce riscul de „halucinații” în răspunsuri.
Fry a promis o transparență mai mare, menționând că echipa ChatGPT lucrează pentru a asigura o acuratețe ridicată (mai ales că vin alegerile prezidențiale din SUA).
În prezent, căutarea web este disponibilă pentru utilizatorii ChatGPT Plus și Team, urmând ca în săptămânile următoare să fie extinsă și la utilizatorii Enterprise și Edu.
În viitor, OpenAI își propune să aducă această funcționalitate tuturor utilizatorilor, inclusiv celor care utilizează versiunea gratuită.