Într-o eră în care inteligența artificială continuă să uimească prin diverse aplicații, un nou instrument AI, dezvoltat de Sune Lehmann, profesor la Universitatea Tehnică din Danemarca, promite să estimeze speranța de viață a unei persoane cu o precizie de aproximativ 78%. Desigur, compania a menționat că acest instrument este destinat scopurilor de divertisment.
Instrumentul, denumit „life2vec”, se bazează pe analiza diferitelor aspecte ale vieții unei persoane, cum ar fi venitul, profesia, locul de rezidență și istoricul sănătății, pentru a face predicții despre durata de viață. Mai exact, life2vec se concentrează pe analiza detaliilor individuale pentru a prezice rezultatele vieții, nu doar moartea, ci și personalitățile și deciziile personale.
Echipa lui Lehmann a realizat un studiu amplu pe un număr de 6 milioane de persoane daneze între 2008 și 2020, folosind life2vec pentru a prezice care dintre ele ar trăi cel puțin patru ani peste 1 ianuarie 2016. Aceștia au structurat evenimentele vieții individuale în secvențe, iar, apoi, unealta AI a fost alimentata cu date personalizate într-un format structurat, reprezentând diverse evenimente de viață cu coduri specifice.
Rezultatele au fost remarcabile: life2vec a prezis aproape fără greșeală persoanele care au decedat până în 2020, atingând o rată de precizie de peste 75%. Studiul a subliniat, de asemenea, factorii care ar putea contribui la o moarte timpurie, precum a avea probleme de sănătate mintală sau a deține un job periculos. Pe de altă parte, un venit mai mare și rolurile de conducere au fost asociate cu o durată de viață mai lungă.
Lehmann a subliniat că niciunul dintre participanții la studiu nu a fost informat despre durata de viață prezisă, evidențiind considerațiile etice.
Deși instrumentul nu este încă disponibil publicului sau corporațiilor, Lehmann și echipa sa intenționează să exploreze mai departe modul în care acest program ar putea ajuta oamenii să trăiască mai mult, identificând factorii relevanți fără a le compromite intimitatea.