Cel mai mare pericol al AI-ului: Nu ascultați de o „halucinație” – VIDEO

24.06.2024

Episodul doi al podcastului „Update Go4it,” găzduit de Cosmin Aioniță, l-a avut invitat pe cunoscutul antreprenor român Andrei Pitiș. Fondator și CEO al Simple Capital, acesta este totodată mintea din spatele Vector Watch, Clever Taxi și Genezio. Printre principalele teme discutate de cei doi s-au numărat inteligența artificială și pericolele pe care aceasta le reprezintă.

Beneficiile și pericolele AI

Inteligența artificială a aprins imaginația iubitorilor de tehnologie încă de la apariția sa pe telefoane, tablete și laptopuri. Cu toții am interacționat cel puțin o dată cu ChatGPT și ne-au impresionat răspunsurile ce păreau date de un om. Potențialul AI de a aduce beneficii în diverse domenii este foarte mare. La fel este și pericolul pe care aceasta îl poate reprezenta în mâinile cui nu trebuie. Avem de învățat multe lucruri de la o asemenea invenție impresionantă. Totuși, nu trebuie să uităm că vorbim despre o simplă mașinărie de date, nu despre o persoană reală și cu adevărat inteligentă.

Reticență înainte de toate

Aceasta a fost și principala concluzie la care a ajuns Andrei Pitiș atunci când discuția s-a mutat in zona „Care este cel mai mare pericol al AI-ului?”. Potrivit lui, răspunsurile oferite de instrumente ca ChatGPT la întrebări din domenii precum politica sau cariera nu trebuie luate și aplicate ad-litteram. Inteligența artificială poate să ofere informații corecte. La fel de bine poate să și greșească grav.

Andrei Pitiș a continuat discuția spunând că, în cadrul unui dialog față în față, oamenii răspund la diferite întrebări cu un anumit scop: de a spune adevărul sau de a minți. Cu alte cuvinte, noi, ca oameni, suntem asumați. Cel puțin în majoritatea cazurilor. De cealaltă parte, inteligența artificială nu are niciun fel de etică sau coloană vertebrală atunci când oferă un răspuns utilizatorului. Nu te poți baza pe ea 100% că va spune adevărul sau că va prefera o minciună în locul acestuia.

VIDEO

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult