Cum ne ajută Samsung Galaxy AI în meseria de jurnaliști

29.05.2024
Cum ne ajută Samsung Galaxy AI în meseria de jurnaliști
Foto: Samsung

AI-ul, sau inteligența artificială în limba română, este termenul care se află pe buzele tuturor în această perioadă, mai ales în domeniul tehnologiei. În ziua de astăzi, nu poți asista la prezentarea unui gadget nou (fie că vorbim despre un telefon sau despre un laptop, spre exemplu), fără să auzi „AI” pronunțat măcar de câteva ori.

Totuși, pentru foarte multă lume, rămâne un mister ce înseamnă mai exact această inteligență artificială. „Cu ce mă ajută de fapt acest așa-zis AI?” Iar întrebarea este justificată, în contextul în care numeroase companii folosesc acest termen într-un mod eluziv, fără a le explica oamenilor utilitatea practică a AI-ului. Deseori întâlnim descrierea „cameră asistată de AI”… Ok, dar asistată cum? Care este aportul acestor rutine? „Nici noi nu știm exact, dar este asistată de AI! Aveți încredere în noi.” În aceste condiții, este ușor de priceput de ce unele persoane sunt reticente în fața acestei „revoluții AI”, percepută mai degrabă drept o nouă încercare a companiilor de a ajunge la datele personale ale utilizatorilor și mai puțin drept ceva cu adevărat folositor.

Dintre toate aceste companii care s-au asigurat că AI-ul nu lipsește de pe lista de caracteristici a produselor lansate, poate cea mai coerentă prezentare în acest sens au avut-o cei de la Samsung. De ce? Pentru că, încă de la debutul seriei Galaxy S24, care a adus și suita de unelte Galaxy AI, reprezentanții producătorului sud-coreean au prezentat, cu subiect și predicat, funcțiile AI incluse și utilitatea practică a acestora. Cu alte cuvinte, omul putea înțelege în ce domeniu și cum îi poate fi util acest Galaxy AI. Fără promisiuni deșarte, ci doar exemple concrete. Și cum, de atunci și până acum, a trecut ceva vreme, iar suita Galaxy AI a fost adusă și pe dispozitive Samsung mai vechi, ne-am gândit să realizam un mic experiment.

Mai exact, ne-am propus să observăm dacă și cum anumite funcții din suita Galaxy AI ne pot fi utile, zi de zi, în meseria noastră de jurnaliști. Înainte de a trece însă la exemple concrete, trebuie făcute câteva mențiuni: o parte din funcționalitatea Galaxy AI este disponibilă „on device”, fiind realizată pe telefonul propriu-zis fără a fi nevoie de o conexiune la Internet, în timp ce restul acestor funcții sunt îndeplinite „în cloud”, necesitând ca dispozitivul să fie online. Totuși, în anul 2024, când abonamentele ce oferă trafic de date mobile nelimitat costă doar câțiva euro, nu putem considera acest aspect drept un impediment.

De asemenea, multe dintre funcțiile care implică traducerile dintr-o limbă într-alta sau lucrul cu textul scris nu oferă încă suport pentru limba română. O lipsă evidentă pentru cei mai puțin familiarizați cu limbile străine, însă nu atât de mare în meseria noastră, unde oricum mai toate noutățile vin prin filiere străine, iar jurnaliștii sunt obligați să stăpânească măcar engleza, dacă nu și alte limbi de circulație internațională. Acestea fiind spuse, în urma mai multor săptămâni de testare, am identificat mai multe scenarii în care funcțiile Galaxy AI ne pot fi mai mult decât utile în meseriile noastre de jurnaliști, din diverse domenii ale presei.

Interviuri și conferințe

Nu de puține ori, în domeniul nostru de activitate, trebuie să participăm la conferințe de presă, prezentări de produse, lansări etc. De cele mai multe ori, în cadrul acestor evenimente, faci cunoștință cu reprezentanți ai respectivelor companii, unii dintre aceștia nestăpânind neapărat limba engleză. Iar dacă trebuie să îi iei și interviu unei asemenea persoane, apariția unui terț care să traducă sau a unui mediu zgomotos poate duce la pierderea anumitor nuanțe ale întrebărilor puse și răspunsurilor primite.

Galaxy AI vine în întâmpinarea unui asemenea scenariu cu funcția Interpreter, un translator în timp real care se poate dovedi foarte util. Replicile sunt și vorbite, dar și afișate, pentru a te putea face înțeles și în cazul unei locații zgomotoase.

Galaxy AI
Sumarizarea rapidă a ideilor principale din Samsung Notes.

În cazul în care dorești să înregistrezi respectiva discuție, o poți face folosind aplicația Samsung Voice Recorder. Apoi, cu ajutorul funcțiilor Galaxy AI, întreaga conversație audio poate fi transformată automat în format text. Mai mult, aceste texte pot fi traduse automat și în alte limbi sau pot fi sumarizate, pentru a obține doar ideile principale ale discuției. Evident, acest scenariu poate fi aplicat și în cazul unei conferințe audio, dacă aceasta se desfășoară într-o limbă de circulație internațională. Funcția de transcriere este capabilă sa identifice câți interlocutori participă la call și să-i evidențieze așa cum trebuie în textul generat.

Iar în cazul unui interviu telefonic, există și posibilitatea de traducere în timp real a conversației, pentru ambii participanți la apel. Trebuie doar să setezi limbile native ale interlocutorilor, iar Galaxy AI se va ocupa de traducerea în timp real, atât ca voce, dar și ca replici afișate în format text. Mai mult, cel apelat nu are nevoie de un dispozitiv compatibil cu Galaxy AI pentru a duce la bun sfârșit un astfel de interviu telefonic.

Galaxy AI
Transcrierea înregistrărilor audio din Samsung Voice Recorder.

În anumite deplasări, nu de puține ori te trezești singur într-o țară străină, cu doar un număr de contact pe WhatsApp pentru urgențe. Și în aceste scenarii, utilizând Samsung Keyboard în cadrul unei aplicații de mesagerie (cum este WhatsApp, dar nefiind limitat doar la aceasta), poți beneficia de funcția de traducere în timp real a mesajelor text. Mai mult, pentru aceste mesaje directe (sau chiar pentru e-mail-uri), este oferită și posibilitatea de a reformula mesajul, grație AI-ului, în moduri diferite. Spre exemplu, printre alte opțiuni, textul poate fi reformulat într-o manieră „profesională”, potrivită unui mediu de afaceri, sau într-un mod „glumeț”, pentru prietenii mai apropiați.

Nu în ultimul rând, dacă te afli la conferința de lansare a unui produs, sau la o prezentare, și iei notițe cu ajutorul aplicației Samsung Notes, opțiunile Galaxy AI oferă posibilitatea de a rearanja textul apoi într-un format mai organizat și lizibil sau chiar de a-l sumariza, pentru a obține rapid ideile principale.

Browsing și documentare

În zilele în care nu avem deplasări sau evenimente la care trebuie să participăm, partea de documentare în privința noutăților relevante începe de dimineață, chiar și înainte de a ajunge la birou sau la PC-ul pe care lucrăm. În cazul în care întâlnim un screenshot atrăgător dintr-un joc sau o fotografie cu vreo vedetă care utilizează un anumit gadget și nu suntem siguri în privința jocului sau a dispozitivului în cauza, putem apela la funcția „Circle to Search”.

Galaxy AI
Circle to Search oferă răspunsuri rapide.

Pe telefon, fie apeși lung pe butonul home, dacă este utilizat controlul prin bara clasică de butoane specifică Android, fie ții apăsat pe bara din partea inferioară a ecranului (dacă folosești navigarea prin gesturi) și, apoi, pur si simplu încercuiești screenshot-ul sau gadget-ul misterios. Rezultatele acestei căutări te vor lămuri în privința jocului de care aparține respectiva captură de ecran sau a naturii acelui dispozitiv, circumstanțele în care a fost folosit sau chiar link-uri către magazinele de unde poate fi achiziționat. Cu alte cuvinte, mai mult decât suficiente informații pentru a începe documentarea în legătură cu acel subiect.

Mai mult, atunci când folosești browser-ul Samsung Internet, poți beneficia de funcții de traducere și/sau sumarizare ale paginilor web. Spre exemplu, când ai realizat o selecție de numeroase știri noi, fiecare în propriul tab, însă nu dispui de foarte mult timp și textele acestora sunt destul de lungi, le poți sumariza rapid pentru a determina dacă respectivele informații pot fi sau nu de interes pentru publicul tău. Într-o manieră similară, dacă informațiile se află pe un site afișat într-o limbă mai „exotică” (se întâmplă, mai ales în cazurile anumitor leak-uri provenite din Asia), îl poți traduce imediat cu Galaxy AI, fără a afecta formatarea acestuia.

Galaxy AI
Sumarizarea rapidă a articolelor de pe Internet.

Asistență foto-video

Un element important legat de meseria de jurnalist este portretizarea anumitor texte cu elemente exemplificatorii în format foto sau chiar video. Spre exemplu, în cazul colegilor de la ProMotor, filmarea unei mașini sport poate deveni și mai spectaculoasă dacă pun în evidență anumite momente ale acesteia în slow-motion. Cu o simplă atingere prelungită, din aplicația Gallery, a clipului video dorit, îl puteți reda în slow-motion, chiar dacă nu a fost înregistrat inițial în acest format. Se pot surprinde astfel detalii care au scăpat poate la vizionarea inițială.

De asemenea, acest mod de redare slow-motion poate fi de ajutor atunci când sunt revăzute reluări ale unor faze importante de la meciuri (pentru colegii de la ProSport, spre exemplu). Trebuie menționat și că redarea slow-motion a clipurilor video nu se rezumă doar la cele filmate cu telefonul Samsung propriu-zis, ci poate fi aplicată asupra oricărui fișier video redat cu aplicația Gallery.

Galaxy AI
A fost sau n-a fost off-side? Afli mai ușor cu slow-motion.

Trecând la subiectul fotografiilor, lumea trebuie să înțeleagă că nu întotdeauna acestea se realizează într-un studio echipat cu lumini și alte echipamente dedicate. De cele mai multe ori, mai ales când te afli într-o deplasare, trebuie să te bazezi doar pe pozele realizate cu telefonul, iar timpul alocat acestor fotografii este destul de limitat. În asemenea condiții, multe dintre instantaneele realizate astfel pot fi încadrate în categoria fotografiilor inutilizabile: fie în cadru a apărut o altă persoană sau un obiect nedorit, fie poza a ieșit „strâmbă” etc.

Din fericire, aici își poate intra din nou în rol Galaxy AI, oferind o sumedenie de funcții menite să transforme aceste fotografii mai puțin reușite in materiale pe care le poți folosi fără nicio problemă. Spre exemplu, editând poza în aplicația Gallery, subiecții nedoriți pot fi mutați sau chiar eliminați din fotografie, spațiul rămas liber fiind completat cu ajutorul funcționalității generative a AI-ului. De cele mai multe ori, la final, nici nu remarci că a existat vreodată un element nedorit în respectiva poză. Chiar și în condiții de studio, această funcție poate fi folosită pentru a elimina impurități sau alte elemente nedorite din fotografii, nefiind limitată la imaginile realizate cu camera proprie a telefonului.

Galaxy AI
Editarea foto devine mult mai accesibilă în Samsung Gallery.

De asemenea, pozele „strâmbe” pot fi îndreptate, iar spațiul de pe margini rămas liber este „completat” cu conținut generat de AI, potrivit în contextul respectivelor imagini. Nu în ultimul rând, la anumite prezentări, multe dintre produsele expuse se află în spatele unor vitrine sau a altor elemente de protecție transparente. În funcție de condițiile de iluminare de la fața locului sau de numărul de participanți, acestea pot duce la apariția unor reflexii nedorite atunci când fotografiați respectivele exponate. Din fericire, tot prin intermediul funcționalității Galaxy AI integrate în aplicația Gallery, aceste reflexii pot fi eliminate dintr-o astfel de fotografie, transformând-o astfel într-o imagine pe care o poți folosi fără probleme pentru „a da viață” unui articol.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult