În prima parte a anului 2024, odată cu lansarea seriei Galaxy S24, Samsung a fost primul mare jucător din industrie care a introdus și, mai apoi, “democratizat” accesul la funcții utile bazate pe inteligența artificială, reunite sub denumirea “Galaxy AI”. Ulterior, și alte modele populare ale producătorului sud-coreean au primit această funcționalitate, inclusiv flagship-urile mai vechi ale companiei, prin intermediul unor bine-venite update-uri de software. Iar una dintre aceste recente actualizări a adus și promisul suport pentru limba română, care extinde mult funcționalitatea Galaxy AI pentru utilizatorii din țara noastră.
Proaspăt sositul suport pentru limba română are darul de a integra funcțiile Galaxy AI în stilul de viață al utilizatorului român modern, care ține pasul cu tehnologia, transformând-o într-un sprijin discret, dar esențial, într-o varietate de scenarii, precum atunci când călătoriți în străinătate. Iar, în contextul apropierii sărbătorilor de iarnă, ne-am gândit că ar fi oportună evidențierea câtorva dintre funcțiile Galaxy AI, deosebit de utile atunci când vizitați târgurile de Crăciun din Europa, spre exemplu.
Barierele lingvistice sunt, de departe, cel mai mare obstacol atunci când vizitați o țară străină, indiferent de cât de familiari sunteți dvs. sau locuitorii respectivei țări cu anumite limbi de circulație internațională. Și asta pentru că doar anumite categorii de localnici pot oferi indicii referitoare la unele obiective turistice sau restaurante, poate mai puțin cunoscute, dar care nu ar trebui ratate.
În întâmpinarea acestor discuții, alteori purtate prin semne sau prin combinații deloc intuitive între anumite limbi, vine aplicația Interpreter, preinstalată pe telefoanele inteligente Samsung care oferă suport pentru Galaxy AI. Asigurați-vă că descărcați pachetele limbilor aferente participanților la conversație (inclusiv româna) și puteți purta o discuție fluentă. Astfel, în timp real, smartphone-ul va traduce automat, atât în format text, cât și rostit cu voce tare, fiecare dintre replicile interlocutorilor, facilitând transmiterea rapidă a unor informații de interes turistic (și nu numai), precum cele amintite mai devreme.
Un alt scenariu cât se poate de posibil este cel al „discuțiilor” iscate pe marginea meniului unui restaurant, disponibil doar în limba țării pe care o vizitați. Folosind funcții precum Circle to Search, puteți traduce astfel de meniuri sau, de ce nu, semne, avertizări sau instrucțiuni afișate public. Dacă meniul este și ilustrat cu fotografii, Circle to Search devine și mai util, permițându-vă să aflați și mai multe detalii despre respectivele feluri de mâncare. De asemenea, după cum descriam mai sus, prin intermediul funcției de traducere în timp real, puteți purta o discuție cu unul dintre chelneri sau cu un alt reprezentant al restaurantului pentru a risipi restul de nelămuriri pe care le-ați putea avea.
Evident, Circle to Search poate fi utilizat și pentru a afla mai multe detalii despre vreo clădire istorică sau vreun monument peste care dați în călătoriile dvs. Sau poate vizitați un magazin tradițional sau un muzeu și ați vrea să știți mai multe despre unele dintre suvenirurile comercializate sau obiectele expuse.
Din păcate, sunt bine-cunoscute situațiile în care, chiar și în concediu fiind, este nevoie să participi la o conferință audio sau video, să citești un raport, să oferi un răspuns la mail-uri sau alte activități care țin de slujba de zi cu zi. Iar aceste sarcini pot fi, la rândul lor, eficientizate cu ajutorul inteligenței artificiale.
Spre exemplu, puteți folosi Live Translate pentru a beneficia de traduceri în timp real ale conversațiilor purtate prin intermediul apelurilor sau schimburilor de mesaje dintr-o aplicație de mesagerie. Documentele sau paginile de web mai complexe pot fi sumarizate, inclusiv în limba română, pentru a le putea înțelege mai rapid, iar răspunsurile la mesaje sau mail-uri pot fi „cosmetizate” pentru a le adapta limbajului folosit în mediul business, spre exemplu.
Cu alte cuvinte, mai mult timp pentru sine, prieteni și concediu, sarcinile aferente job-ului fiind rezolvate mai rapid cu ajutorul funcțiilor AI.
Una dintre activitățile preferate ale unui turist este fotografierea momentelor memorabile din călătoriile sale, fie că vorbim despre cadre cu monumente, clădiri importante sau brazii impozanți din târgurile de Crăciun, fie că aducem în discuție pozele sau selfie-urile realizate alături de prieteni sau cei dragi.
Iar cu ajutorul funcționalității Photo Assist, aceste fotografii pot fi îmbunătățite sau chiar adăugite cu ajutorul inteligenței artificiale. Puteți elimina, de exemplu, reflexiile tipice unei fotografii realizate din spatele geamurilor unei mașini sau ale unui autocar sau puteți chiar elimina elementele sau subiectele nedorite din poze.
De asemenea, puteți combina elemente din mai multe poze într-o singură imagine, sau puteți chiar schița unele complet noi, care vor fi generate de AI și apoi adăugate în fotografie. Iar selfie-urile pot fi folosite drept modele pentru funcția Portrait Studio, cu ajutorul căreia puteți crea portrete stilizate, în mai multe stiluri artistice. Astfel, puteți crea veritabile albume foto cu amintirile din acest gen de concedii, sau chiar felicitări, personalizate în detaliu cu ajutorul funcțiilor facilitate de AI.