Înregistrări audio private a peste 1.000 de utilizatori de servicii Google au ajuns pe internet. Acestea sunt realizate folosind asistentul virtual Google Assistant, care se pare că înregistrează vocea utilizatorilor, chiar şi atunci când fraza „OK, Google” nu este rostită. Astfel au ieşit la iveală noi detalii despre modul în care asistenţii virtuali funcţionează şi care a fost sursa acestor înregistrări.
Publicaţia belgiană VRT NWS a intrat în posesia celor 1.000 de înregistrări realizate de Google Assistant, iar ascultarea lor a dezvăluit câteva detalii foarte interesante. În primul rând, nu toate înregistrările au fost realizate la comanda utilizatorilor din 1.000, 153 erau înregistrări „accidentale”, cu lucruri pe care utilizatorii le spuneau în privat, fără a şti că sunt „spionaţi” de către serviciile Google. Comanda „OK, Google” nu fusese activată.
Printre conversaţiile pe care Google le-a înregistrat în format audio se numără conversaţii între parteneri în dormitor, conversaţii între părinţi şi copii, dar şi certuri sau apeluri de afaceri importante. Cei înregistraţi au dezvăluit astfel informaţii private sau secrete, crezând că sunt în intimitate. Mai grav este că toate aceste înregistrări ajung în centre contractate de Google pentru ascultare şi transcriere în format text, pentru a antrena mai bine asistentul virtual.
Chiar dacă datele sunt transmise către aceste centre în mod anonim, prin detaliile pe care utilizatorii le oferă crezând că sunt în intimitate, dar şi prin conţinutul anumitor mesaje pe care le dictează către Google Assistant, utilizatorii ar putea fi identificaţi de către cei care ascultă zi de zi înregistrările acestora.
Google a confirmat veridicitatea acestor înregistrări şi a dat vina pe angajatul companiei olandeze care a publicat aceste înregistrări pe internet:
„Echipele noastre de securitate au fost alertate de această problemă, investighează şi vor lua măsuri. Şi noi realizăm un raport intern pentru măsurile de siguranţă în acest spaţiu pentru a preveni astfel de comportament în viitor.”
Când vine vorba despre înregistrările nepermise, fără comanda „OK, Google”, compania spune că aceste cazuri sunt numite intern „false accept” şi apar atunci când telefonul crede că a auzit comanda din cauza unor cuvinte similare sau sunete din mediul înconjurător. În general, aceste situaţii nu ar trebui să se întâmple, întrucât există protecţii împotriva lor. Desigur, aceste situaţii există, fiind dovedite chiar de înregistrările care au ajuns pe internet.
În cazul în care vă întrebaţi care dispozitive vă înregistrează, ei bine, oricare dintre cele compatibile cu Google Assistant, pe care serviciul este activat. Vorbim despre smartphone-uri, tablete, boxe inteligente, becuri compatibile sau orice include un microfon şi compatibilitate cu asistentul Google. O situaţie similară a fost raportată pentru Amazon Alexa şi probabil că astfel de situaţii sunt valabile pentru toate dispozitivele echipate cu asistenţi virtuali.