Inteligența Artificială actuală are IQ-ul unei pisici, spune CEO-ul Google DeepMind

Inteligența Artificială actuală are IQ-ul unei pisici, spune CEO-ul Google DeepMind
Foto: Shutterstock

CEO-ul Google DeepMind a comparat nivelul de IQ avut de Inteligența Artificială actuală cu cel ale pisicilor domestice.

„Încă nu suntem nici măcar la nivelul de inteligență al pisicilor, ca sistem general”, a remarcat Demis Hassabis, răspunzând la o întrebare despre progresul DeepMind în Inteligența Artificială Generală (AGI). Totuși, cercetarea progresează rapid, cu investiții uriașe de bani și calcul care o propulsează înainte. Unii se așteaptă ca aceasta să depășească inteligența umană în următorii cinci ani.

Demis Hassabis, cofondatorul și CEO-ul Google DeepMind, a făcut această comparație între Inteligența Artificială actuală și IQ-ul pisicilor într-o discuție publică cu Tony Blair, unul dintre foștii prim-miniștri ai Marii Britanii. Discuția a avut loc în cadrul Future of Britain Conference 2024, organizată de Institute for Global Change.

Inteligența Artificială actuală este departe de a o egala pe cea umană

Hassabis subliniază că munca sa nu este concentrată pe AI, ci pe AGI, oferindu-ne o perspectivă asupra modului în care vede comparația dintre computer și pisică. Da, un AI contemporan poate uneori să scrie, să picteze sau să creeze muzică într-un mod convingător, dar o pisică obișnuită are mult mai multă inteligență generală. „În acest moment, suntem departe de inteligența la nivel uman pe toate planurile”, a admis Hassabis.

„Dar în anumite domenii, cum ar fi jocurile, (AI-ul) este mai bun decât cei mai buni oameni din lume”, spune el, citat de Tom’s Hardware.

În ceea ce privește potențialul AI-ului de a ne influența viața, Hassabis consideră că va fi la fel de important ca Revoluția Industrială sau ca utilizarea focului sau a electricității. În viitor, CEO-ul DeepMind crede că unul dintre cele mai interesante moduri în care AI-ul va deveni o lumină călăuzitoare va fi accelerarea descoperirilor științifice în energie, știința materialelor, sănătate, climă și matematică; și deja face acest lucru. În mod interesant, el a spus că toți vorbeam despre „big data” în anii 2000, iar sistemele AI sunt răspunsul.

Ce planuri are DeepMind pentru viitor?

Hassabis a profitat de ocazie pentru a promova un proiect DeepMind numit Project Astra. Acesta elimină restricțiile AI-ului de a fi un simplu chatbot, cum ar fi ChatGPT sau Google Gemini, având mult mai multă conștientizare a situației utilizatorului, a mediului, a preferințelor, a istoricului și așa mai departe. În acest fel, Project Astra își propune să ofere un „agent AI universal” care să fie util în viața de zi cu zi.

Între timp, cele mai mari obstacole rămase pentru echipele precum DeepMind și pentru realizările AGI la nivel uman includ planificarea, memoria, utilizarea uneltelor și întrebările inteligente. CEO-ul DeepMind știe că încă sunt necesare descoperiri mari și scalarea capacității de calcul pentru ca AGI-urile să atingă niveluri de IQ umane.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ştefan Trepăduș este blogger din 2009, abordând subiecte legate de cultură și de tehnologie. După un an petrecut într-o agenție de social media și doi ani în presa locală, el s-a reîntâlnit cu domeniile mai dragi inimii lui, știința și tehnologia, în cadrul grupului Gândul Media Network. citește mai mult