Legislația europeană pentru reglementarea inteligenței artificiale a intrat în vigoare

01.08.2024
Legislația europeană pentru reglementarea inteligenței artificiale a intrat în vigoare
Foto: Shutterstock

Uniunea Europeană a pus în aplicare legislația de reglementare a inteligenței artificiale. Care sunt prevederile lansate de UE?

Noua legislație a Uniunii Europene, prima de acest fel din lume, pentru reglementarea inteligenței artificiale (IA) a intrat oficial în vigoare joi, cu scopul de a încuraja inovarea în Europa, limitând în același timp posibilele abuzuri, anunță AFP via G4Media.ro.

Inteligența artificială începe să devină o parte din ce în ce mai mare din viețile noastre, fiind implementată treptat în dispozitivele pe care le folosim sau în programele cu care lucrăm zilnic. Pentru a reglementa modul în care inteligența artificială este folosită, UE a promulgat astăzi, 1 august 2024, legislația referitoare la utilizarea AI.

În cea mai mare parte, această legislație se va aplica efectiv din 2026, însă unele dispoziții vor deveni obligatorii încă de anul viitor. Legislația adoptă o abordare „bazată pe riscuri”, impunând diferitelor sisteme de inteligență artificială constrângeri proporționale cu pericolele pe care acestea le reprezintă pentru societate.

Uniunea Europeană adoptă prima legislație pentru utilizarea inteligenței artificiale

Astfel, sistemele de inteligență artificială care prezintă doar un risc limitat vor fi supuse unor obligații de transparență foarte reduse, în timp ce sistemele cu risc ridicat, utilizate, de exemplu, în infrastructuri critice, educație, resurse umane sau aplicarea legii, vor fi supuse unor cerințe mai stricte înainte de a fi autorizate în UE.

Printre aceste cerințe se numără supravegherea umană a mașinii, elaborarea de documentație tehnică sau punerea în aplicare a unui sistem de gestionare a riscurilor.

Reguli specifice se vor aplica pentru inteligența artificială generativă, precum ChatGPT de la Open AI, Copilot de la Microsoft ș.a.m.d., pentru a asigura calitatea datelor utilizate în dezvoltarea algoritmilor și respectarea drepturilor de autor. Media generată de AI (sunete, imagini sau texte) va trebui marcată ca atare, pentru a preveni manipularea opiniei publice.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Curios din fire, fascinat de tehnologie, jocuri, gadgeturi și pasionat de lumea auto, Ionuț și-a început cariera în jurnalism alături de echipa WASD.ro. De acolo a urmat o incursiune în presa automobilistică, alături de ProMotor. Când nu scrie despre mașini, redactează articole despre cele ... citește mai mult