Majoritatea oamenilor nu ar plăti în plus pentru hardware îmbunătățit cu Inteligență Artificială, arată un sondaj

Majoritatea oamenilor nu ar plăti în plus pentru hardware îmbunătățit cu Inteligență Artificială, arată un sondaj
Foto: Shutterstock

Ați fi dispuși să plătiți mai mulți bani pentru hardware îmbunătățit cu Inteligență Artificială? În mod deloc suprinzător, majoritatea utilizatorilor răspund la această întrebare cu „nu”, după cum arată un sondaj recent.

Companiile investesc masiv în hardware îmbunătățit cu Inteligență Artificială în acest moment, alocând milioane sau chiar miliarde de dolari pentru asta și punând inițialele AI chiar și acolo unde nu este cazul.

Investițiile masive și hardware-ul din ce în ce mai puternic tind să însemne produse mai scumpe. Pentru a descoperi dacă oamenii ar fi dispuși să plătească suplimentar pentru hardware cu capabilități AI, întrebarea a fost pusă pe forumurile TechPowerUp.

Ați plăti mai mult pentru hardware îmbunătățit cu Inteligență Artificială?

Rezultatele arată că peste 22.000 de persoane (84% dintre respondenți) au spus că nu ar plăti mai mult. Mai mult de 2.200 de participanți au spus că nu știu, iar puțin sub 2.000 de respondenți au spus „da”.

AMD este una dintre companiile care se concentrează clar pe toate lucrurile legate de AI. Cipurile mobile Strix Point ale companiei poartă marca Ryzen AI 300 și prezintă NPU-ul XDNA 2, care mai mult decât triplează performanța actualelor NPU-uri XDNA. În mai, AMD a postat un articol intitulat „55 de ani de inovație AMD”, în care termenul „AI” a fost menționat de 23 de ori.

De cealaltă parte a „baricadei”, Intel a confirmat că procesoarele sale Lunar Lake AI sunt așteptate să fie dezvăluite între 17 și 24 septembrie, urmând să fie puse în vânzare până pe 25 septembrie.

„All in” pe AI

Procesoarele de la AMD și Intel urmează să concureze cu PC-urile Copilot+ AI dotate cu procesoare Snapdragon X Elite și Snapdragon X Plus. Dispozitivele trebuie să îndeplinească standardul Copilot+ de la Microsoft, care le cere laptopurilor să includă un NPU capabil să proceseze peste 40 de trilioane de operații pe secundă.

Nu există indicații că laptopurile AI vor fi considerabil mai scumpe decât versiunile obișnuite, unele dintre PC-urile care folosesc Snapdragon sunt la prețuri rezonabile, dar nu există garanția că acest lucru nu se va schimba pe măsură ce hardware-ul și software-ul devin mai puternice, notează TechSpot.

În timp ce companiile continuă să mizeze masiv pe AI, unii experți sunt preocupați de faptul că suma de bani investită în industrie ar putea duce la o bulă similară cu cea a dot-com-urilor, care inevitabil se sparge, provocând un dezastru la nivelul întregii industrii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ştefan Trepăduș este blogger din 2009, abordând subiecte legate de cultură și de tehnologie. După un an petrecut într-o agenție de social media și doi ani în presa locală, el s-a reîntâlnit cu domeniile mai dragi inimii lui, știința și tehnologia, în cadrul grupului Gândul Media Network. citește mai mult