NATO a anunțat că organizația sa Communications and Information Agency (NCI) vrea să obțină de la startup-uri și inventatori noi tehnologii de procesare a datelor obținute de radar.
Alianța, din care face parte și România, vrea să aibă o imagine mai clară a ceea ce se întâmplă în aer, potrivit unui comunicat al NCI Agency.
Sunt încurajate să aplice firme și companii din toate cele 30 de țări membre NATO. În țara noastră, organizația folosește date, pe lângă cele primite de la radarele militare, inclusiv de la stația Bârnova din Iași.
Prin intermediul celei de a cincea ediții a The Defence Innovation Challenge, organizația militară vrea să se asigure că beneficiază de cele mai noi inovații în domeniul radar și să își perfecționeze capacitatea de procesare și interpretare a datelor obținute prin intermediul acestei tehnologii.
Cele mai bune proiecte vor primi finanțare și vor fi integrate în sistemele NATO.
Sunt acceptate inclusiv tehnologii care folosesc inteligența artificială și algoritmi machine learning. De altfel, inteligența artificială este este un element extrem de important în domeniul militar. Australia a primit prima dronă care poate zbura folosind această tehnologie.
Entitățile interesate pot aplica la competiția The Defence Innovation Challenge până pe 15 iunie. Evaluarea proiectelor va fi făcută în a doua parte a verii.
CITEȘTE ȘI: Autocolantul anti-radar, posibilă soluţie pentru evitarea amenzilor de circulaţie
CITEȘTE ȘI: A fost inventat „radarul de zgomot”, care poate acorda amenzi pentru şoferii maşinilor zgomotoase