OpenAI a lansat un nou model GPT cu capacități avansate de analiză și răspuns

13.09.2024
OpenAI a lansat un nou model GPT cu capacități avansate de analiză și răspuns

Recent, OpenAI a dezvăluit un nou model de inteligență artificială, denumit GPT-o1, care promite să aducă îmbunătățiri față de modelele anterioare.

Acesta are numele de cod Strawberry și este proiectat să abordeze probleme complexe, dar și să rezolve sarcini dificile în domenii precum matematica, știința și programarea.

Ce este GPT-o1?

OpenAI a lansat două versiuni ale noului model: o1-preview și o1-mini. Ambele au fost concepute ca să stea și să analize problemele pe toate părțile înainte de a răspunde, similar cu modul în care ar proceda un om.

De exemplu, acesta a obținut un rezultat impresionant de 83% la examenul de calificare pentru Olimpiada Internațională de Matematică, adică o mare îmbunătățire față de 13% al modelului anterior GPT-4o.

Accesibilitate și limitări

Pentru moment, modelele sunt disponibile utilizatorilor ChatGPT Plus și Team. Acestora li se oferă posibilitatea de a selecta manual o1-preview și o1-mini, cu limite inițiale de 30 și, respectiv, 50 de mesaje pe săptămână.

Începând de săptămâna viitoare, utilizatorii ChatGPT Edu și Enterprise vor avea acces la aceste modele, iar OpenAI plănuiește să extindă accesul pentru toți utilizatorii versiunii gratuite în curând.

Performanță îmbunătățită

Un aspect notabil al modelului GPT-o1 este capacitatea de a aborda sarcini complexe într-un mod mai eficient.

Îi poate ajuta, de exemplu, pe fizicieni să genereze formule matematice complexe și pe cercetătorii din domeniul sănătății să analizeze datele de secvențiere a celulelor.

Această performanță îmbunătățită se datorează unei metode de antrenament care încurajează modelul să petreacă mai mult timp gândind și verificându-și răspunsurile, pentru a evita situații de genul fake news.

Poate da rateuri

Noul model nu este lipsit de defecte. De exemplu, într-o lucrare tehnică, OpenAI a recunoscut că acesta tinde să „halucineze” mai frecvent decât predecesorul său, GPT-4o. Cu alte cuvinte, poate inventa informații cu încredere, ca și cum ar fi cele corecte.

În plus, noul model admite mai rar atunci când nu are răspunsul la o întrebare.

Provocări și costuri

Există și unele dezavantaje, cum ar fi că este de 3-4 ori mai scump decât modelul GPT-4o. De asemenea, modelul poate fi mai lent decât altele, în special dacă i se pun întrebări mai complexe.

Perspective

OpenAI intenționează să îmbunătățească și mai mult modelele GPT-o1, adăugând funcționalități precum analiza imaginilor, încărcarea de fișiere și navigarea pe Internet.

De asemenea, compania explorează posibilitatea de a experimenta cu modele care să își refineze raționamentul pe perioade mai lungi, ceea ce ar putea aduce și mai multe inovații în domeniu.

Sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult