Poliţia din Londra crede că în viitorul apropiat inteligenţa artificială o poate ajuta să găsească pe internet imagini în care copiii (şi alte persoane) sunt abuzaţi sexual. Însă, în forma actuală, tehnologia nu funcţionează prea bine. Mai precis nu poate face uşor diferenţa dintre formele unui corp dezbrăcat şi dunele de nisip din deşert.
„Uneori afişează un deşert şi crede că este vorba de o imagine indecentă sau de pornografie”, a declarat Mark Stokes, şeful departamentului care se ocupă de acest proiect. Potrivit lui, culoarea nisipului din deşert este similară cu cea a pielii unor oameni, iar acest lucru păcăleşte algoritmii.
Sistemul este, însă, precis când vine vorba de recunoaşterea de electronice furate scoase la vânzare, droguri, arme sau bani.
Văzută de unele personalităţi, precum Bill Gates sau Elon Musk, ca o tehnologie periculoasă, care are potenţialul de a distruge civilizaţia umană, inteligenţa artificială se află încă în faza „copilăriei”. Recent, un studiu a arătat că un robot înzestrat cu inteligenţă artificială are dificultăţi în a face diferenţa dintre fericire şi supărare.
Cercetătorii de la Universitatea Naţională de Cercetare din Rusia au instruit un robot înzestrat cu inteligenţă artificială, capabil să înveţe, să recunoască emoţiile umane. Pus să asculte discursurile unor persoane, chiar şi după mult timp
sistemul nu a reuşit să detecteze emoţiile decât în 71% dintre cazuri, iar de multe ori a confundat fericirea cu supărarea sau teama. În ceea ce priveşte fericirea, tehnologia a recunoscut-o în doar 45% din timp.