Un birou de șerif din statul american Florida a folosit un algoritm pentru a anticipa ce persoane ar putea comite infracțiuni în viitor. În loc să ajute la reducerea criminalității, soluția high-tech a dus la hărțuirea unor oameni nevinovați, potrivit unei publicații locale.
Conform unei anchete a Tampa Bay Times, algoritmul s-a bazat pe date discutabile și a luat decizii arbitrare.
Pe baza indicațiilor oferite de program, oamenii legii au mers la locuințele unor persoane care nu au făcut nimic rău și le-au amendat sau reținut pe motive găsite pe moment sau inventate.
Sistemul bazat pe inteligență artificială este folosit de Pasco Sheriff’s Office. În timpul anchetei, publicația a descoperit 21 de persoane care au fost hărțuite de ajutorii de șerif, deși nu au comis infracțiuni.
În septembrie 2019, oamenii legii au ajuns la ușa casei în care locuiește Rio Wojtecki, un adolescent în vârstă de 15 ani atunci. Programul a arătat că băiatul făcea parte dintr-un top cinci al persoanelor care urmau să comită fărădelegi. Rio fusese reținut o dată, după ce a furat biciclete. Adolescentul era sub control judiciar, dar, din cauza acestui algoritm, poliția l-a mai interogat de 21 de ori deși nu a mai comis fapte care încalcă legea.
Citește și: Cum va arăta noua Tesla Cybertruck după ce va ajunge pe mâinile poliției
Wojtecki ar fi dezvoltat o formă gravă de anxietate din cauza vizitelor frecvente ale oamenilor șerifului. La un moment dat, adolescentul s-a prăbușit și a fost dus de urgență la spital, potrivit mamei lui.
Pasco Sheriff’s Office a transmis că nu este singurul departament care folosește o astfel de tehnologie. Mai mult, instituția a acuzat Tampa Bay Times că a descris proceduri de bază folosite de poliție ca pe forme de hărțuire.