Biroul pentru brevete american, US Patent and Trademark Office (USPTO), a transmis că inteligența artificială nu poate fi recunoscută ca inventator. Doar „persoanele naturale” au dreptul, în acest moment, să primească brevete.
Anunțul a fost făcut după ce DABUS, un sistem bazat pe AI, a inventat două produse: un ambalaj de mâncare care își schimbă forma și o lanternă de urgență.
DABUS a fost creat de Stephen Thaler, fizician și cercetător în domeniul inteligenței artificiale.
Thaler a declarat că nu a ajutat sistemul să inventeze cele două obiecte, deoarece nu are experiență în domeniile respective. În aceste condiții, cercetătorul a cerut USPTO să recunoască DABUS ca inventator.
O schemă a containerului pentru alimente inventat de DABUS
În Marea Britanie, Thaler s-a lovit de aceeași problemă: „persoanele non-naturale”, care folosesc inteligența artificială, nu pot primi bevete.
Cazul DABUS este primul de acest fel și a pus pe jar comunitatea internațională din jurul drepturilor de autor. Cel mai probabil, în viitor legile vor fi schimbate pentru a le permite și roboților să fie recunoscuți ca inventatori.
Pași în domeniu s-au făcut deja. Roboţii sofisticaţi, cu un înalt grad de autonomie, ar trebui să aibă un statut legal, să fie „persoane electronice” cu drepturi şi obligaţii, dacă fac bine sau provoacă infracţiuni, potrivit unui politician european.
Raportul #robotics, realizat de Mady Delvaux, a fost adoptat în 2017 de Parlamentul European și include o dezbatere privind impunerea de taxe şi impozite pentru acest tip de roboţi.
Foto: Pixabay